Get Adobe Flash player

Az idén február 22. és 23.-án 15. alkalommal rendezték meg az Árokszállásy Zoltán Országos Biológiai versenyt Miskolcon a Földes Ferenc gimnáziumban. Ez a verseny a  OKTV mellet a legrangosabb megmérettetés, ahol a legjobbak bekerülhetnek a Biológiai Diákolimpiai csapat válogatójába.


Nem véletlen tehát ,hogy az ország legjobb iskolái is szép számmal képviseltetik itt magukat.
A verseny két fordulós. A központi feladatsort az iskolákban írják meg a tanulók. Innen a kategóriánként legjobb eredményt elért 30 tanuló kerülhet a döntőbe. A Hőgyes Endre Gimnáziumot ebben a tanévben Molnár Natália 8.e osztályos tanuló képviselhette.

A döntőben egy 120 pontos írásbeli feladatsort kell megírni ami magában foglalja a 6., 7. és 8. osztály anyagát. Ezenkívül ismerni kell a hazai gombákat, valamint Nemzeti Parkjainkat is. Ebben az évben ekkor adhattak számot a tanulók faj ismertükről is. Az előre kiadott 150 növény és 150 állat közül 10-10 kivetített képet kellett pontosan felismerni. Csak ezután következhetett a szóbeli. A tanulók sorszámuk alapján két csoportban, péntek délután ,vagy szombat délelőtt húztak a 40 tételből. Ezt ,a felkészülés után 10 percben fejthették ki.


Molnár Natália már rutinos versenyzőnek számított, hisz tavaly a 7. osztályosként 3. helyen végzett. Annál nagyobb volt az izgalom,mivel ezt a szép eredményt is szerette volna túlszárnyalni. Szerencsére a sok munkának meg lett az eredménye. A verseny minden területén kiemelkedően teljesítve sikerült az 1. helyezést megszereznie. Jutalmaként pedig az oklevél mellé egy szép könyvvel és Dodo madár bronz szobrával térhetett haza.


Hüvelyes Lajosné felkészítő tanár

Gratulálunk!