Október 25-én pénteken 14:00 órakor harminc tanulóval a Hortobágyra indultunk az idei darulesre.

Most az Erasmus + program keretén belül utaztunk.

Megérkezésünk után nemsokkal egy félórás természetfilmet néztünk meg a Látogatóközpont egyik konferenciatermében, Darumadár fenn az égen címmel.

Az előző évek ismeretterjesztő bemutatásaihoz képest ez volt talán a legjobb összefoglalója a darvak életének.

Az érdekes és tanulságos kezdet után rövid szünet következett, majd busszal az Elep határában található halastavakhoz mentünk.

Idegenvezetőnk a nemzeti park egyik hivatásos biológusa volt, aki érdekességeket mondott útban a megfigyelő hely felé. Állványos látcsövén keresztül egyre több és több madarat sikerült meglesnünk, mint pl: nagy kócsag, nagy póling (szélkiáltó), tőkés réce és természetesen a szürke daru.

Csendben meg kellett várnunk a naplementét, hogy az Európa szerte híres látványosságban gyönyörködhessünk. Az időjárás kegyes volt hozzánk, csak a szúnyogok egyre sokasodó seregét tudtuk nehezen elviselni. Az elénk táruló hömpölygő madártömeg azonban kárpótolt mindenért.

Visszafelé Magyarország legméretesebb pókjával is megismerkedtünk személyesen, a szongáriai cselőpókkal. A kifejlett állat kiterjesztett lábaival elérheti a 10 cm átmérőt is. A mi pókunk mellé egy 200 Ft-os érmét tettünk a méretarány érzékeltetéséhez.

Élményekkel gazdagodva tértünk haza és kezdtük el az őszi szünetet.