„HATÁRTALANUL”

Erdély

2022.06.24-06.28.

Az iskolából 16 gyerekkel indultunk el június 24-én kora reggel. A buszos utazáshoz két iskola csatlakozott hozzánk, Létavértesről és Mikepércsről. A programokat a továbbiakban velük néztük végig.

Az utunk Korondra vezetett, itt volt a szállásunk. Útirány: Nagyvárad – Királyhágó – Bánffyhunyad (Református templom) – Kőrösfő – Parajd – Korond.

Az első megállónk Bánffyhunyad település, ahol Kalotaszeg legerőteljesebb református egyházközsége volt. Megnéztük a templomot, mely kalotaszegi motívumokkal díszített terítőkkel volt díszítve. A terítőket a hívek adományozták. A templom érdekessége még a fakazettás mennyezet, mely szintén több száz éves.

Mi 11 órás buszozás után foglaltuk el a szállásunkat Korondon. A mi panziónk, ahol elhelyeztek bennünket,  az erdőben, a falutól kissé távolabb esett. Csendes, nyugodt környezetben voltunk, nagyon kellemes hely volt.

2. nap június 25.

Napi program: Parajd – Szováta ( Medve-tó, Vörös-tó, Fekete-tó, Zöld-tó megtekintése).  Parajd sószoros, sódarabolás és feldolgozás. Kalonda ( Faszénégetés megtekintése)

A napot a Medve tó meglátogatásával kezdtük. Itt már a magas hegyekre jellemző fenyőerdőben sétáltunk. A Medve tóban lehet fürödni, ki van alakítva egy erre alkalmas terület. A tónak nagyon magas a sótartalma, a mellette lévő kisebb tavak szélén a kicsapódott só látható.

Nem véletlenül nevezik ezt a területet sóvidéknek. Parajdon található a sóbánya. A bányától nem messze egy tanösvény található, amely bemutatja a sólepárlás folyamatát. Első eleme a régi sóbánya bemutatása, ahol még lovak erejével húzták fel a sóval teli zsákokat.

Ezután az a tanösvény következett, ami bemutatta, hogy a sós vízből hogyan nyerik vissza a sót. Só szigetek, só karfiolok, sós vizű patakok mentén gyalogoltunk, összesen 9 állomáson keresztül, ami mind a vízből nyert sótalanítást mutatta be.

Az itt lévő sóbányából szállítják feldolgozásra a sótömböket egy korondi vállalkozóhoz. A sótömb útja a darabolással folytatódik, majd szappan, fürdősó, esetleg sólámpa lesz belőle. Csak a tiszta, fehér színű só alkalmas étkezésre. A szürke-fekete is értékes, különböző ásványi anyagokat tartalmaz, ezért némi illatosítással szappannak és fürdősónak nagyon alkalmas. A sólámpa is ebből készül, ami úgy működik, hogy hő hatására párolog és tisztítja a levegőt.

Farkaslaka környékén évszázados hagyománya van a faszénégetésnek. Ez a tavasztól őszig tartó munka 24 órás felügyeletet igényel, mert egyszerre 3 boksát égetnek, amelyek más-más munkafázisban vannak. Korábban a vasgyártás nagy mennyiségben igényelte, de manapság a kerti grillezéshez használják leginkább.

3. nap június 26.

Útvonalunk:  Parajd – Szováta – Erdőszentgyörgy – Bözödújfalu (Elárasztott falu, emlékhely megtekintése), Körispatak (Szalmakalap múzeum ,Búza útja,  Vízimalom, Csoda kút) Székelykeresztúr (Petőfi körtefája) – Fehéregyháza (Petőfi múzeum)- Farkaslaka (Tamási Áron sírja )

Bözöndújfalu a falurombolásnak esett áldozatul. Arra kérték az embereket hogy költözzenek el, mert a völgyből víztározót kívánnak kialakítani. Az emberek egy része máshol keresett otthont, de néhány idős ember maradt. az elárasztás után még sok évig kiállt a vízből a templom tornya, melyet aztán 2009-ben egy vihar megrongált, és később végleg összedőlt. Az emlékhely mintázza a falu utcáit , a kopjafák pedig a házakat, nevekkel. Érdekesség hogy a viszonylag alacsony lélekszámú faluban 6 vallás követői békében megfértek egymás mellett.

Kőrispatak egy olyan falu, ahol mindenki a szalmával foglalatoskodik. A szalmakalap varrása már  az utolsó fázis. Először is a szalmából 40 méter hosszú fonást készítenek, majd ebből egy régi varrógép segítségével varrják meg a különböző alakú szalmakalapot. Ahhoz, hogy elnyerje végleges formáját, egy préselő gépbe rakják. Az alakja, magassága, karimája árulkodott a viselője, lakóhelyéről, vagyonáról.

Tamási Áron nevét mindenki ismeri.  Síremléke zarándokhely, sok csoport fejezi ki tiszteletét koszorúval.

Aznapi utolsó megállónk a Petőfi Múzeum volt Fehéregyházán. A múzeum tárlatvezetője szerint Petőfit Bem tábornok távol akarta tartani a csatától, de a fiatalember mégis közelebbről  akart benne részt venni. Előre látható volt a vereség az orosz túlerővel szemben. Petőfi sokáig a falu hídja mellett tartózkodott. Csak annyi bizonyos, hogy elindult a faluból, és a falu környékén még látták élve. Innentől kezdve a környéken több sírt is Petőfi sírjának tulajdonítanak

4. nap június 27.

Útvonalunk: Szejkefürdő (Orbán Balázs sírja és a székelykapuk) – Székelyudvarhely  (Emlékezés park, Varos főterének megtekintése) – Csíkszereda – Csíksomlyó – (Kegytemplom megtekintése ) – Gyergyószentmiklós – Pongrácz tető (1258 m) – Gyilkos-tó, Békás-szoros.

Orbán Balázs neve itthon nem ismert. Róla keveset hallottunk, pedig sokat tett az erdélyi falvakért, mert összegyűjtötte a falvak hagyományait és egy kötetben összegyűjtve kiadta. Sírjához az út különböző időkből és helyről származó székely kapuk között vezet. Minden magyar csoport meglátogatja és közösen elénekelt Székely himnusszal teszi tiszteletét, hiszen néprajzi gyűjtése ma már pótolhatatlan.

Székelyudvarhelyen leültünk az emlékezés parkjába , és felidéztük a szobrok által a magyar történelem jeles alakjait.

Csíksomlyói kegytemplom híres zarándokhely. A Mária szobornak nagy tisztelete van. Jellemzője egy vágás az arcán. De ezt a Mária szobrot is látták már könnyezni.

Utunk tovább a „tiltott” Csíki Sörgyárhoz vezetett. A felnőttek megnézték a sörgyártás folyamatát. Addig a diákok pedig a csipsz gyárban tettek látogatást és kaptak kóstolót az ott gyártott termékekből.

A nap zárása a program zárása is volt egyben. Egy folklór estre voltunk hivatalosak. A helyi fiatalokból álló népi zenekar torockói, román és cigány népzenét játszott, mivel a sóvidéken mindhárom nép békében él egymással. A zenére egy szintén fiatal táncospár bemutatót is tartott.

5. nap Hazautazás

A buszon töltöttük az egész napot. Marosvásárhely főterének megtekintése már csak a busz ablakából történt.

 

Nagyon tartalmas programokon vettünk részt. A program sikeréhez az is hozzájárult, hogy diákjaink nagyon fegyelmezetten, érdeklődően viselkedtek.

Elmondhatom, hogy mind a szálláson, mind a buszon nagyon rendesen viselkedtek, mindenhol csak dicséretet kaptunk.