Hőgyes labor

A Hőgyes laboratóriumról röviden

A TÁMOP-3.1.3-11/2-2012-0029 pályázat keretében kiépített természettudományos laboratórium célja erősíteni a természettudományos érdeklődést a gimnázium, valamint a partner általános iskolák tanulóiban. Az pályázat „indikátoridőszak” (2014. március 01. – 2015. október 31.) és „fenntartási év” (2015. október 31.- 2020. október 31.) nevet viselő időszakaszaiban 10 partnerintézmény diákjai és a gimnázium diákjai vettek részt élményközpontú gyakorlat orientált foglalkozásokon.
A 2020/2021.tanévtől Az Oktatási Hivatal Bázisintézménye címet érdemelte ki iskolánk az itt folyó rendkívül magas szakmai színvonalú gyermekközpontú pedagógiai gyakorlatért.
A laborgyakorlatok keretében a diákok élmény és diákközpontú foglalkozásokon vesznek részt, melynek elengedhetetlen eleme az IKT eszközök alkalmazása. A gyakorlat sikerességét mutatja, az a tény, hogy a környező iskolák előszeretettel szeretnek részt venni a foglakozásainkon.

Képek a laborról és az itt folyó élménypedagógiai órákról

A laborba érkező iskolák számára az időpont foglalás

További részletekkel kapcsolatosan keressék Vona Nándor laborvezetőt

Kísérletezz otthon velünk!

Szeretnénk azoknak az érdeklődő diákoknak is élményt nyújtani, akik otthon is kiszeretnének próbálni látványos és otthoni eszközökkel elvégezhető kísérleteket. Ebben a rovatban minden hónapban egy-egy otthon is elvégezhető kísérletet fogunk közzé tenni tehát érdemes szemfülesnek lenni és követni minket!

Szivárványhíd

Nem is gondolnád, milyen nagy nyomás helyezkedik ránk a hétköznapi életünk során. A következő gyors és lenyűgöző kísérlettel bebizonyítjuk, hogy a légnyomásnak mekkora ereje van.

Szükséges anyagok és eszközök:
 • pohár
 • víz
 • ételszínezékek
 • törlőkendő
Kísérlet menete:

Vegyünk 3 egyforma poharat, kettőbe töltsünk vizet, ami színezzünk meg. A poharakat állítsuk sorba, úgy, hogy az üres legyen középen. Papír törlőkendőt tekerjünk fel, majd tegyük az egyik végét a vizes, a másik végét az üres pohárba, ugyanígy járjunk el egy másik törlővel.

  Magyarázat

  A hajszálcsövesség (idegen szóval kapillaritás, kapilláris hatás vagy kapilláris effektus) a folyadékok azon tulajdonsága, hogy képesek szűk, keskeny térben a nehézségi erő ellenében is mozogni.

  A képek és a kísérlet forrása: Youtube

  Az kísérlet elvégzéséről készíts képet vagy kisvideót és jelöld meg rajta a Hőgyest, ezeket az elkészült munkákat a Hőgyes instagramján megosztjuk.

  Jó kísérletezést!

  Az Ebesi Arany János Általános Iskola diákjai 2-2 órás foglalkozáson vettek részt az Öveges laborban.

  Az erről szóló cikk az iskola honlapján: http://ebesarany.hu/2021/11/30/oveges-program-20212022/