Kutató tanár: Csörsz-Rumen István

Munkahely: Bölcsészettudományi Kutatóközpont Irodalomtudományi Intézet

Ideje: 2024.06.03.

Téma: „Ősz bárd emelkedik…” Arany János és az énekköltészete

 

2024.06.03-án Csörsz-Rumen István előadását hallgathattuk meg az Alumni programsorozat keretében. Csörsz-Rumen István mint az irodalomtudomány doktora jött el hozzánk. Előadásának címe „Ősz bárd emelkedik…” Arany János és az énekköltészete.

Sokan nem tudják, de Aranynak már gyerekkorában szoros kapcsolata volt a zenével, gitározott és zongorázott. Professzor úr, ahogy említette is, életének utolsó éveiben a költő az 1870-es évek elején névnapjára gitárt kapott ajándékba a barátaitól. Arany Debrecenben színészkedett is, ahogy elmondták róla, szép csengő hangja volt, értett a kottaíráshoz is. Előadása előtt készíthettem vele egy interjút, ahol kifejtette, hogy honnan ered az irodalom iránti szeretete, hogyan lehetne közelebb hozni az irodalmat a mostani diákokhoz. Az előadás elején bemutatta Arany János életét, színes egyéniségét és elmondta, hogy Arany János énekesnek is mondható. Véleménye szerint a versmemóriánk jobb, ha ezt énekelve is tudjuk, ugyanis versmemoriterekkel sokszor találkozunk irodalomtanulmányunk során. Professzor úr kitért Arany János tanítói pályájára, ami a szabadságharc leverése utáni bizonytalan időszakban élte fénykorát Nagykőrösön. Arany részletesen tanulmányozta ekkor a magyar nyelvet és irodalmat, lelkes tanító volt, nagyon jól improvizált óráin, a diákjai tehetségesek voltak, néhány verse is a diákok órai jegyzeteiből maradt fent. A ’60-as években Arany visszavonult a költői tevékenységétől, így csak fordítások maradtak fent, ekkor alkotja meg a legmagyarabb Shakespeare-drámákat, Arisztophanész-fordításokat. Tanár úr behozott egy gitárt, ami hasonlíthatott Arany János eredeti eltűnt hangszerére. 2018-ban készítettek egy Arany CD-t, Csendes dalok címmel, amin Arany saját szerzésű dalai szólalnak meg. Arany utolsó éveit a Margit-szigeten töltötte szívesen, amit az Őszikék-ciklus verseiben örökített meg. Utolsó éveit szinte csak gitározással töltötte, összeírt majdnem 150 dallamot, ami az ifjú- és gyerekkorából volt kedves neki.

Köszönjük az izgalmas előadást Csörsz-Rumen Istvánnak. Úgy vélem, hogy az előadáson ülők számára egy igazi élmény volt, és mindenkihez sokkal közelebb került Arany János költészete.

Írta: Nagy Emília