Dr. Pusztai Gábor egyetemi docens tartott előadást nálunk, a Hőgyes Endre Gimnáziumban 2023. június 5-én, hétfőn a holland-magyar kapcsolatokról. Előadása során betekintést nyertünk a néderlandisztika világába, a holland kultúrába, illetve az ország migránshelyzetéről is árnyaltabb képet kaptunk a történelem során.

Előadását egy személyes interjú vezette be, ahol megtudtuk, a néderlandisztika a holland nyelvvel, irodalommal és kultúrával foglalkozó tudományág. Általános és középiskolában nem tanítanak ilyet, az egyetemen kezd el tanulni először a hallgató nulla nyelvtudással. Ez történt Tanár úr esetében is, hiszen eleinte mentőápoló akart lenni, de ez megváltozott, amikor megpályázott egy ösztöndíjat, és meg is kapta azt. Az ösztöndíjprogram keretében volt lehetősége három évre kiköltözni Hollandiába, és ott szerezte meg diplomáját. Ezen időszak alatt több tapasztalatot is szerzett. A holland kultúrában, ami megfogta az a szabadság – bizonyos keretek között – a jólét, hiszen Európa egyik leggazdagabb országáról beszélünk és a nyugalom volt. Az emberek nem voltak annyira türelmetlenek, mint Magyarországon, ami egy teljesen új életérzést hozott magával. Azonban volt negatívum is, ez pedig az időjárás volt. Állandóan esik és fúj a szél Hollandiában. Ám a legnagyobb csalódás a konyha volt. Saját bevallása szerint a holland konyha a magyarhoz hasonlítva rettenetes, így első levelei arról szóltak édesanyjának, hogy küldjön neki recepteket. Továbbá megtudtuk, hogy ezen tudományterület annyira egyedi, hogy aki a néderlandisztikával foglalkozik manapság, az többnyire a versenyszférában tud elhelyezkedni. Gyakorlatilag már az egyetemi hallgatóknak akkor van munkájuk, amikor még nem végezték el tanulmányaikat. Összességében a kulturális helyeken, illetve a diplomáciában helyezkednek el a végzett hallgatók.

Ezután a migránsok helyzete került a középpontba. A 16. században a kereskedők, festők és művészek világa volt Hollandia. Az első világháború alatt már elkezdődött a vándorlás, sok város létszáma a felére csökkent. A második világháború alatt sokan azt hitték, hogy Hollandiát nem fogja a háború érinteni. Sok zsidó család itt keresett menedéket magának, de Németország bekebelezte Hollandiát, és elkezdődtek a deportálások. Ilyen család volt például a Frank család is, ahol a lány, Anna Frank egy naplót vezetett a bujdosásuk során. Anna naplóját, melyben családjáról és barátairól, érzéseiről, meglátásairól, azaz életéről írt holland nyelven, tizenharmadik születésnapjától kezdve vezette 1944. augusztus 1-jéig. Hollandiában tehát már évszázadok óta jelen van a nagy arányú migráció, és ezen ország népszerűsége azóta sem csökkent.

Az előadás a Középiskolai MTA Alumni Program keretében zajlott.

Összegezve az elhangzottakat, az előadás során lehetőségünk volt megismerkedni Hollandia történelmének egy aspektusával, mindemelett a kultúrával és a néderlandisztika tudományterületével is, ami kifejezetten hasznosnak és érdekesnek bizonyult számunkra.

írta: Kovács Petra — 11.a