Dr. Szabó Gergely Docens úr a Covid okozta bezárások előtt tartott előadást iskolánkban. Most újra találkozhattunk vele, a zsúfolásig megtelt tornaterembe szervezett előadását a munkahelyéül szolgáló egyetem bemutatásával indította. Próbálta mondataival népszerűsíteni saját intézményét. Elmondta, hogy a legnépszerűbb szakoknak számít jelenleg: a geo informatika, a csillagászat, de van lehetőség bekapcsolódni a táj- és környezetföldrajz specializációra is. Hallhattuk, hogy turizmus, területfejlesztés, megújuló energia vagy esetleg geomorfológia szakokra várják a középiskolás tanulókat a földrajz intézetben az ismert szakok mellett. Az érdeklődőket nyári táboraikra is szívesen látják.

A drónokkal kapcsolatos bemutató elején láthatták a tanulók, hogy nem csak képekben, hanem fizikai valóságukban is találkozhatnak drónokkal a kíváncsiak. Mindenekelőtt megismerhettük a drón a szó jelentését régen és ma. A jelenleg leghelytállóbb megfogalmazás nem más, mint távirányítású rendszer. Használat sok-sok területre kiterjed. Lehet adatgyűjtés vagy szállítás, érzékelés. A szállításra a diákok is tudtak példát mondani, úgy, mint gyógyszer vagy mentőmellény eljuttatása a megfelelő pontra. Természetesen zavaró tényezők nélkül a legpontosabban tengereken, óceánokon van erre lehetőség, ugyanis a fémek hatására könnyen „megbolondulhat” a drónok iránytűje és téves célpontra vezeti el a szerkezetet. Napjainkban nem katonai célokra használják legtöbbször, hanem a képfeldolgozásra. Ez lehetséges térben és időben is. Megtudtuk, hogy Magyarország 10 millió részre van felosztva, melyekről képeket kaphatunk. Idősor elkészítésével módunkban áll egy-egy folyó felszínalakító munkájának megfigyelésére, vizsgálatára.

A bemutatásra került drónoknak megismerhettük az értékét, szerepét, gyakorlati hasznosítását. Megtudhatták a tanulók, hogy milyen engedélyek szükségesek ahhoz, hogy komolyabb drónokat használhassanak.

Az előadás nagyon nagy melegben zajlott, de ennek ellenére a hallgatóság figyelemmel követte az elhangzottakat. Néhány tanuló még ott maradt a bemutató után is, és megnézte vagy feltette a kérdéseit a bemutatott drónokkal kapcsolatosan.

Végül Dr. Szabó Gergely docens Úrnak megköszöntük az érdekes előadását. Ő pedig meghívta gimnáziumunk tanulóit a Debreceni Egyetem Földrajz Tanszékének bemutatóira.