A középiskolai MTA Alumni Program keretében 2022. június 7-én egy izgalmas történelmi témájú előadást hallgathattak meg iskolánk 7-10. évfolyamos diákjai és az érdeklődő pedagógusok. Az előadó dr. Kerepeszki Róbert volt, aki a Debreceni Egyetemen a Bölcsészettudományi Kar Történelmi Intézetében a Modernkori Magyar Történeti nem önálló Tanszék docense.

A téma kifejtése előtt arról beszélt, hogy mi a történész dolga. Elmondása szerint az események okainak a feltárása a legfontosabb feladata, amelyhez elengedhetetlen a kritikai gondolkodás és az átlagon felüli kíváncsiság, hiszen nem szabad semmit sem azonnal, megfontolás nélkül készpénznek venni.

A történelmi horror témaköréből a vámpírok létezésével, illetve a tőlük való félelem okaival kapcsolatosan osztotta meg nézeteit és eddigi kutatásainak eredményét. Magyarország több ponton is kapcsolódik a történethez. Például a magyar Vámbéry Ármin beszélt először Bram Stokernek a magyar történelemből ismert Vlad Tepesről, akinek az alakja megihlette, és elkészítette Magyarországon az első filmet a vámpírokról, amelynek sajnos elvesztek a kópiái. A főszerepet a szintén magyar Lugosi Béla játszotta. Azért is volt az alakítása hiteles, mert arról a helyről származott, ahol hittek a vámpírokban.

Továbbá rávilágított a Drakula név eredetére, melynek jelentése a sárkánynak vagy az ördögnek a fia. Állítólag azért választotta ezt Bram Stoker, mert a Vlad Tepes, akinek az apját hívták így, nem volt annyira vámpíros név. Egyébként Vlad Tepes valójában nem volt vámpír, de rá lehetett húzni azokat a jellemzőket, amelyek megtalálhatók voltak akkoriban a vámpírokról keringő sztorikban. Arról is beszélt az előadó, hogy milyen tudományos magyarázatokkal lehet szolgálni azokra a hiedelmekre, amelyek miatt bizonyos embereket vámpíroknak tartottak.

Kifejtette a gondolatait arra vonatkozólag is, hogy mik képezhetik a vámpírhit alapját. Három tényezőt nevezett meg: a hitet, az ismeretlentől való félelmet, illetve az ember azon tulajdonságát, hogy szeret mindig bűnbakot keresni. Végül arra a kérdésre is próbált válaszolni, hogy léteznek-e vámpírok. Utalt a vámpirizmus nevű pszichológiai betegségre, amelyben szenvedők azt hiszik, hogy erősebbé válnak a vér elfogyasztása után; az áldozataik vérét lecsapoló gyilkosokra, valamint az energiavámpírokra.

Természetesen csak néhány főbb pontot emeltünk ki a beszámolóban, ezeken kívül még nagyon sok figyelemfelkeltő történelmi tény, irodalmi utalás és filmes vonatkozás hangzott el, amelyek egy része ismerős volt a diákoknak eddigi tanulmányaikból. Összességében elmondható, hogy az előadó olyan témát választott, amellyel végig fent tudta tartani a közönség érdeklődését, és a témában való további elmélyülésre ösztönözte őket.