Kutató tanár: Oláh Attila

Munkahely: Debreceni Egyetem, Általános Orvostudományi Kar

Ideje: 2024.06.05. 6. óra  

Téma: „A kannabinoidok, a bőr és az immunrendszer – Avagy miért NE szívjunk füvet?

 

Június 4-én egy mindannyiunk számára izgalmas témáról szóló előadást hallhattunk Oláh Attilától a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Kar Professzorátor. Az előadás középpontjában a kannabinoidok állt. Az előadás egy rövid interjúval kezdődött.

Miért ezt a szakirányt választotta?

„Mindig érdekelt a természettudomány, hogy mi miért van. Ez kicsi koromtól kezdve lenyűgözött. Úgy alakult, hogy minden között a biológia és a kémia volt a leglenyűgözőbb számomra és így aztán orvosi egyetemre mentem. Nem annyira azért, hogy tényleg orvos legyek, hanem hogy tudjam hogyan működnek a dolgok. Másod évemben tanultam élettant, ami arról szól, hogy hogyan működik az ember teste, amikor egészséges és mi romlik el benne mikor beteg lesz. Volt 2 zseniális tanár, aki az első héten megfogott. Az egyik szeminárium vezető volt, a másik pedig egy előadó azon a kurzuson és ott én szerelembe estem az élettannal. Az emberi testnek a kristály tiszta logikájával. Ott dőlt el, hogy oda akarok majd menni. Úgy alakult, hogy egyiküknél vizsgáztam, aki meghívott a TDK-ba, ahol ott ragadtam.”

Én úgy értesültem, hogy  külföldön is tanult, ez igaz?

„Mindenki, aki kutatásra adja a fejét annak valamennyi időt tölteni kell külföldön, hogy tapasztalatokat szerezzen. Én Németországban voltam egy évet a Münsteri egyetem bőrgyógyászati klinikáján nem, mint orvos, hanem mint kutató és kísérletes bőrgyógyászattal foglalkoztam ott.„

Mennyivel volt másabb külföldön tanulni?

Bizonyos szempontból más, más szempontból pedig ugyanaz. Ez 10 évvel ezelőtt volt, ami egy másik világ volt. Más volt, mert idegen helyen kellett egyedül helyt állni. Sok kihívás volt benne, de nagyon izgalmas és hatékony volt.”

Sok publikációt olvashatunk Öntől. Jelenleg is zajlik kutatása?

„A mi munkánk arról szól, hogy a kíváncsiságunk által vezérelve találjunk valami érdekeset. Kérdéseket szoktunk feltenni amire vagy kapunk választ, vagy nem. Most a bőr gyulladással kisért betegségei, pattanásosság, ekcéma foglalkoztat minket.”

Mennyire népszerű a fiatalok körében ez a szakirány?

„Népszerűnek népszerű, de nem sokan választják. Hozzánk leginkább orvosi hallgatók tudnának jönni, de a pénz miatt nem ezt választják. Szóval inkább szent őrültek jönnek hozzánk, akikkel nincs baj, mert velük lehet leginkább dolgozni, de ilyenből egyre kevesebb van.”

 

Az előadás során bőrbetegségekről halhattunk és, hogy a kannabiodok hogyan tudnának segíteni a betegségeken, és hogy mivel kísérleteznek manapság. A végén megtudtuk, hogy a kísérleteket pénzügyileg úgy tudják finanszírozni, hogy különböző cégekkel szerződésben állnak, akik mondanak nekik egy bőr problémát, amit meg kéne oldani és cserébe pénzt adnak a kísérletekre.

Írta: Kunkli Vivien