Kutató tanár: Mező Ferenc

Munkahely: Debreceni Egyetem

Ideje: 2024.06.04.

Téma: Lélektani hadviselés; tanulási stratégia; tehetségazonosítás és -gondozás; mesterséges intelligencia;

 

2024. június 4-én Mező Ferenc tartott számunkra előadást a lélektani hadviselésről. Mindig nagy érdeklődéssel fordulok én a lélektannal foglalkozó kutatások és előadások iránt, emiatt azonnal felkeltette az érdeklődésem Mező Ferenc előadásának témája.

 Az előadás egy rövid interjúval kezdődött. Először elmesélte nekünk, hogy két oka volt, hogy a pszichológiát választotta: az egyik, hogy iszonyatosan törte a fejét azon fiatalon, hogy hogyan lehetne lányokkal ismerkedni és rájött, hogy a pszichológia igen nagy segítség lehet számára. A másik oka, hogy 13 éves korában elkezdett harcművészetekkel foglalkozni és ilyen témájú könyveket olvasott. Sung Zi-nak írása fogta meg a legjobban először, aki azt mondta, hogy „Nem az az igazán ügyes, aki 100 csatában győzni tud, hanem az, aki harc nélkül vesz erőt az erősségen”.  Hogyha emlékeztek még óvodából alsó tagozatból az okos sündisznócska című témakörre, hogy hogyan lehet ésszel győzni akár erőszak alkalmazása nélkül, akkor az pont ez a témakör és azóta is a lélektani hadviselés az egyik kedvenc kutatási területe.

Publikációinak témája tekintetében elmondása szerint mindenki képes megihleti őt. Ha körbe néz egy csomó személyt lát, aki megihleti és publikációt tudna róla készíteni. A Földön most már több mint 8 millió ember él és iszonyatosan érdekesek számára az emberek. Felvetett egy gondolatot, miszerint, „ha megpróbálsz egyszer úgy ránézni az osztálytársaidra, a tanáraidra, ember társaidra, járó kelőkre az utcán, mintha kívülről néznéd, hogy mi történt, roppant érdekes, hogy mi motiválhatja őket, milyen problémái vannak, arra milyen megoldásokat lehet találni, hogyan lehetne esetleg azt megcsinálni, hogy boldogabban élhessenek, netán hatékonyabban.” Ez a gondolatsor azóta is bennem van és kicsit igyekszem eszerint tekinteni másokra, de úgy vélem nem csak én gondolkodom így azóta.

Érdeklődtem aziránt, hogy mit gondol mi a legnagyobb probléma manapság a fiatalok kérben, és egy igen meglepő választ kaptunk Professzor úrtól. Úgy véli, hogy sokkal lustábbnak kéne lenniük a mai fiataloknak. Az a baj, hogy nem elég lusták. Megvan róla győződve, hogy az emberi civilizációt a lusta, de kreatív emberek hozták végre. Önmagában a lustaság nem elég, de ha mellé egy kis kreativitást rakunk, akkor csodákat lehet összehozni.

Sajnos elmondása szerint a diákokkal szemben aggodalma van azzal kapcsolatban, hogy milyen jövő vár rájuk. A pályaválasztással kapcsolatban nagyon rosszul állunk Magyarországon. Az a baj, hogy jóformán zsákba macskát kell választania manapság a fiataloknak. Úgy választanak, hogy nem tudják, hogy mit választanak. A pszichológiát akkor kell választani, ha legalább 2-3 pszichológiai könyvet elolvasott az ember, és mindezek után is érdeklődik iránta és még több kérdés merül fel az egyénben egy-egy ilyen könyv után.

Ezután megtudtuk, hogy a mi különbség a pszichológia és a pszichiátria között, majd, hogy hogyan jelenik meg a pszichológia a mindennapi élet során. Véleményem szerint ez volt az egyik legjobb előadás, amin részt vehettem és még inkább megtisztelő volt az, hogy interjút is készíthettem Mező Ferenccel. A könyveit és publikációit bizonyosan el fogom olvasni.

Írta: Kunkli Vivien
11.A