Június második hetének minden napjára a hajdúszoboszlói Hőgyes Endre Gimnázium érdekes előadásokat szervezett a tanulók számára. Az egyik ilyen előadásról fog szólni ez a beszámoló.

2024 június negyedikén kedden Egri Ádám érkezett hozzánk az Eötvös Lóránd Tudomány Egyetem Biológiai Fizika tanszékéről, korábban ott professzorként dolgozott, ma már a kutatásnak szenteli az életét. Gimnazista korában tanácstalan volt a pályaválasztást illetően, példaképe, a fizika tanára hatására döntött úgy, hogy ezt a munkát választja. Egyetemi hallgatóként és professzorként is jelen volt az egyetem életében, a lehetőségek óriási tárháza vonzotta vissza az egyetem falai közé, ezek mind hasznosak voltak a kutatását illetően. Kutatásai nagyon sok időt vesznek igénybe, sok kudarcban részesült közben, de sosem hátrált meg. Kutatási munkáját csapatban végzi, legtöbbször ugyanazokkal a kollégákkal. Nagyon szeret csapatban dolgozni, ahogy mondta: “Ha az ember gyors akar lenni, akkor egyedül dolgozik, ha pedig sikeres, akkor bizony csapatban dolgozik.” Élete során rengeteget publikált munkájáról, jelenleg is dolgozik egy újabb kutatáson, ami hamarosan napvilágra kerül.

A rovarok látórendszere és a vizuális ökológia című előadással érkezett a gimnázium biológia fakultációsokhoz. A gyerekek és pár tanár érdeklődve hallgatta végig Egri Ádám előadását. A prezentáció ötvözte egyaránt a fizika és a biológia tudományát.

Az előadás első felében leginkább a fizika érvényesült, mikor is a rovarok képalkotásáról esett pár szó. Beszéde közben ábrákon mutatta, hogy vizuálisan is eltudjuk képzelni ezt ez egész bonyolult folyamatot. Minden ábrát maga készített, hogy egyszerűbben átlátható legyen.

Az előadás második felében meg konkrétan egy rovar fajról, a tiszavirágról tartott beszámolót. Általános jellemzése után ugyancsak saját készítésű videókat mutatott be nekünk, amelyekben nagyon jó minőségben láthattuk rövid kis életüket.

Az előadás végen a hatalmas tapsvihar után kérdésekkel bombáztuk az előadót, aki igyekezett mindenkiére válaszolni. Mi is megköszöntük meg ő is megköszönte, hogy jelen lehetett aznap az iskolában, és sok sikert kívánt az érettségihez. Még azt is megjegyezte, hogy reméli, hogy fog valamennyiünkkel az ELTE falai között találkozni.