Kutató tanár: Dr. Bácsi Attila

Munkahely: Debreceni Egyetem, Általános Orvostudományi Kar, Immunológiai Intézet

Ideje: 2024.06.03.

Téma: Az allergiás reakciók molekuláris mechanizmusa

 

2024. június 3-án Dr. Bácsi Attila tartott számunkra előadást az allergiás reakciók molekuláris mechanizmusáról. Abban a megtiszteltetésben volt részem, hogy nemcsak hallgatója lehettem, hanem interjút is készíthettem vele.

Az első kérdésem az volt professzor úr felé, hogy pályaválasztás tekintetében sokak számára nagyon vonzó az orvostudományi kar, viszont csak keveset lehet hallani az előadásokon az immunológiai intézetről, vajon mi lehet az oka, illetve, hogy honnan ered a biológia iránti szeretete. Professzor úr elárulta nekünk, hogy gyermekkorából adódó kíváncsi természete vezérelte elsősorban a kutató munka irányába, először csak dolgok szétszerelésével, amik összerakása már nem minden esetben vezetett sikerre. Ez a kíváncsiság idősebb korában az élővilág felé fordult. Kezdetben a sejtek, szervezetek, majd konkrétan az emberi test működése iránti érdeklődése kötötte ehhez a pályához. Továbbá megosztotta, hogy az immunológiával való kapcsolatát egy véltelennek köszönheti, mivel végzettsége alapján molekuláris biológus. Nem mellesleg a diplomája mikrobiológia szakirányú. A doktori cím megszerzését követő rövid gondolkodófázis után döntött csak úgy, hogy kutatópályán marad. Ezt követően külföldön dolgozott egy immunológiával foglalkozó kutatócsoportban a pollenek által kiváltott allergiás reakció mechanizmusát tanulmányozva. Hazaérve egyből immunológiára váltott át. Ennek köszönhetően professzor úr nagyban bátorít mindenkit a külföldön való gyakorlatra a munkája fortélyainak mihamarabbi elsajátítása végett.

Továbbá számtalan publikálása megjelent az évek során. Érdeklődtem melyik kutatást élvezte eddig a legjobban, professzor úrnak a válasza erre az volt, hogy nem tudná eldönteni, hiszen mindegyik annyira különböző. Szerette az elkészülésük folyamatát a kudarcok ellenére is, amihez véleménye szerint egy kutatónak hozzá kell szokni, és meg kell tanulni megfelelően kezelni. A következő kérdésem felé az volt, hogy mi jelenti a legnagyobb kihívást a mindennapi munka során, erre egy anyagias választ kaptunk, miszerint a legnehezebb, pályázati forrásokat találni. A kormány és az Európai Unió jelenlegi kapcsolata teszi ezt kihívássá.

Majd végül megkérdeztem a prezentáció témájához kapcsolódóan azt, hogy professzor úrnak van e valamilyen allergiája, erre a válasz egy „természetesen” volt, amiből kigyógyult. Az előadás során pedig megtudtuk, ez hogyan történt; mégpedig úgy, hogy az adott allergént tartalmazó oldatból cseppenteni kell a nyelv alá minden nap egyhuzamban három hónapig, majd a visszaesést elkerülve ezt három éven át meg kell ismételni. Így akár 100%-ban gyógyítható.

Az előadás során is számtalan érdekes információval gazdagodtunk. A professzor úr előadása izgalmas és figyelemfelkeltő volt mindenki számára. A természettudományos tagozatosok számára mindenképp egy nagy élmény volt, és van, aki számára egy iránymutatás is volt.

 

Írta: Tóth Szilvia Mária
11.A