Hagyomány szerint idén is megrendezésre került a Hőgyes vetélkedő 2024.02. 28-29-én (szerdán, csütörtökön).  Balla Éva igazgatóhelyettes rendkívül jól koordinálta  – a kevés idő ellenére is- a szervezést, a megvalósítást, melyben  az egész tantestület részt vett, vagy állomáson, vagy osztályfőnökként, vagy zsűritagként. Az osztályok 5 fős csapatokkal nevezhettek. A vetélkedőre szükséges volt az előzetes felkészülés. Az iskolatörténeti kvíz kitöltéséhez szükséges az 1. emeleti folyosóra kiállított anyagok, relikviák, tanulmányozása, információ begyűjtése illetve várostörténeti képfelismerő feladathoz, a régi fotók tanulmányozása volt szükséges.

Az előzetes feladat ebben az évben is nagyon ötletesnek bizonyult. Az Iskolaújság legújabb lapszámából a Pszicho rovat új cikkét választottuk: Hogyan kezeljük a stresszt. A cikkből választott mondat: „Nincs is jobb, amikor egy este meggyújtunk egy számunkra kellemes illatú gyertyát és egy bögre forró teát iszunk meg, miközben zenét, vagy csak a körülöttünk lévő világ hangjait hallgatjuk.”  Osztályonként (minél több tag bevonásával) egy ötletes 2-3 perces videót kellett készíteni. Néhány osztály kiválóan megvalósította a feladatot, a többiek pedig teljesítették. Természetesen Almási Sanyi osztálya „kicsit” előnyben volt!

Eztán következett 10 állomás, melyeken különböző Hőgyes Endre életével munkásságával, a tudománnyal kapcsolatos ügyességi, logikai feladatokat kellett a csapatoknak megoldaniuk. Hőgyes Endre életről tesztet töltöttek ki, majd „Elveszve a laborban”, puzzle feladat várt rájuk, ezután következett a szóbeszéd, ahol a két magyar Nobel- díjasunkról olvashattak és adhatták tovább tudásukat, majd várostörténeti képfelismerés, nyelvi feladat következett. Új feladatként jelent meg a Hőgyes Endre életútjáról készült képfelismerő, s magyaros feladat, titkosírás fejtés és ügyességi feladat zárta a sort.

Közben a háromtagú zsűri értékelte az előzetes feladatokat, s az eredményhirdetés előtt a tanulók megtekinthették a beadott „műveket”, melynek nagy sikere volt.

 Faragóné Kiss Ágnes