2023. november 23-án mi 10.a osztályos tanulók, egy igazán tanulságos, napjainkban is sajnos jelenlévő problémának lehettünk részesei, illetve résztvevői egy előadás keretében. A lehetőségért hálásak vagyunk a színháznak és a történetet író anonim alkotónak.

A mű címe „Kimondhatatlan”, amely 2020-ban a Csokonai Színház által meghirdetett drámaíró pályázat sikeres nyertese lett. A darabban a két főszereplőt Wessely Zsuzsa (Zsuzsi) és Nagy Kíra (Kata) alakította, továbbá fontos szerepet töltött be Gemza Melinda, aki a jelenetek megértésében, a történet összefogásában működött közre. A színházi előadásunkat interaktív játékokkal szakították félbe, hogy érdekesebbé tegyék a művet. Megbeszélhettük gondolatainkat a szerepet alkotó színészekkel, hogy át tudjuk érezni a gondok súlyát. A történet, két fiatal lányról szól, akik otthoni problémákkal küzdenek, Zsuzsit fizikailag, Katát lelkileg bántalmazták. Ők osztálytárak, mégsem ismerik egymást, nem tudják egymásról, hogy hasonló helyzetben vannak. Úgy érzik, senkinek sem beszélhetnek ezekről a dolgokról, történetük kimondhatatlan, elmesélhetetlen. Belső világukat elrejtik a külvilág elől. A történet folytatásaként a két lány barátságot köt egymással, s úgymond fényt hoznak egymás életébe, mivel úgy érezték, valaki megérti végre őket. Majd kis idő után arra a döntésre jutottak, hogy elszöknek Portugáliába. A szökés sikeres volt, viszont tíz nap után a rendőrök hazahozták őket. Mind a két gyereket aggódó szülő várta haza.

Sok idő elteltével Zsuzsiból és Katából is sikeres személy lesz, viszont múltjuknak köszönhetően a családalapításról egyelőre lemondtak.

A színdarab mindnyájunk számára maradandó élményt jelentett. A felmerülő problémákról, kérdésekről még kommunikáció órákon folytattuk a beszélgetést.

Árváné Márton Erzsébet tanárnő szervezte számunkra ezt a programot.

 

Busi Blanka, Csontos Flóra, Zokolicza Réka
10.a