A Hőgyes Endre Gimnáziumban is megrendezésre került az országosan is ismert Kutatók Éjszakája, ez év szeptember 29.-én. Iskolánk az érdeklődőket délelőtt és délután is fogadta különböző látványos kísérletekkel.

A nap első részében a kíváncsi óvodásokat varázsoltuk el látványos kísérletekkel. A délután folyamán kétszer is lehetőségük nyílt a látogatóknak megtekinteni a mágikusnak tűnő tudományos jelenségeket. Ezen reakciók színesek, sziporkázóak és figyelemfelkeltőek voltak, mintha csal a mesebeli Óz világában járnának.

Az előadott kísérletek (például aktív szén kísérlete, éghetetlen zsebkendő, villám keltés) közül a közönség kedvence az „önfelgyújtás” volt, de a többi fizikai, biológiai és kémiai mutatványt is szívesen nézték és próbálták ki. Például a biológia előadás során a résztvevők betekinthettek a mikroszkópok és a miniatűr minták, metszetek világába. Érdeklődésüket kérdésekben is kinyilvánították, melyekre természetesen mi, a 10. Évfolyamos természettudományos tagozatos tanulók, szívesen válaszoltunk.

Nagyon örültünk annak, hogy megszerzett tudásunkat is megtudtuk csillogtatni ezen az eseményen. Véleményünk szerint, a kísérletek színvonala és annak előadásmódja is elnyerte a szemlélők figyelmét és tetszését. A délutáni első foglalkozásnál még ugyan kicsit izgultunk, de a második bemutatónál már szinte rutinos előadókként tartottuk meg a foglalkozást.

Összeségében tehát így telt hát a 2023-as Kutatók Éjszakája és azzal a gondolattal búcsúzunk, ami a láthatatlan írás kísérlet során is kirajzolódott az érdeklődők számára, hogy „Vár titeket a HŐGYES!”.

 Szabó Réka és Tóth Hanna
10.A osztályos tanulók