1. június 5-én tartott iskolánkban előadást Dr. Hajdu Lajos, a Debreceni Egyetem, Természettudományi és Technológiai Kar, Matematikai Intézet, egyetemi tanára, az MTA doktora.

Az előadás előtt egy jó hangulatú és tartalmas interjút készítettünk Professzor úrral. Az interjú során többek között választ kaptunk arra is, hogy mi az a diofantikus számelmélet. Mint kiderült ez a professzor úr fő kutatási területe, melyről nagy átéléssel beszélt nekünk. Megpróbálta „konyhanyelven” elmagyarázni számunkra, miről is szól ez az elmélet. Szóba került az is, hogy milyen lehetőségeink lehetnek a munkaerő piacon, amennyiben matematikával foglalkozunk.

Az interjú után elkezdődött az érdekes előadás. A prímszámoknak nagyon sok fajtája van, ezekről, és még sok minden másról tudhattunk meg érdekfeszítő információkat. A prímszámok, a számelmélet témakörében ismerhettünk meg tételeket és sejtéseket. A sejtések azért is izgalmas, mivel még nincsenek bebizonyítva, így mindig van újabb lehetőség kutatni a matematika világában.

Professzor úr a legtöbbet a különféle prímszámokról beszélt és próbálta minél interaktívabban bevonni a közönséget. Mindenkinek nagyon tetszett az előadás. Köszönjük Dr. Hajdu Lajosnak, hogy elfogatta meghívásunkat.

Az előadás a Középiskolai MTA Alumni Program keretében zajlott.

Írta: Marján Márk — 11.A