Dr. Fazekas Attila a Debreceni Egyetem Informatika Karának docense egy nagyon izgalmas és manapság felkapott témáról, a számítógépes látásról tartott előadást az érdeklődők számára a Hőgyes Endre Gimnáziumban 2023. június 6-án.

Az előadás előtt egy rövidebb, kötetlenebb interjú keretein belül megtudhattunk a Tanár úr életútjához kapcsolódó fontosabb eseményeket és személyes tapasztalatait az informatika tudományterületén, amit az évek során szerzett. Személy szerint engem és a hallgatóság többi tagját is azonnal megnyerte Tanár úr közvetlen előadásmódjával, hiszen úgy prezentálta számunkra – laikusoknak – a szakterminusokat és technikai információkat, amelyekkel a mindennapi életünk során is gyakran találkozhatunk, hogy az természetes és könnyen befogadható legyen. Gyakorlatias példákon és személyes történeteken keresztül hozta közelebb hozzánk ezt az elsőnek talán idegennek tűnő témát, de fontosnak tartotta megemlíteni a jelenleg is egyre népszerűbb mesterséges intelligenciát és annak működési elvét, valamint azt, hogy hogyan alkalmazható ez például egy arcfelismerő szoftverben. Többek között szó volt ehhez kapcsolódóan az arcon fellelhető egyedi vonások és mimika fontosságáról, és arról, hogy mely területekre fókuszál egy-egy ilyen szoftver. Megtudhattuk továbbá, hogy a filmekben bemutatott „szupereszközök”, amellyel akár egy rossz minőségű fotóból is kinyerhető egy rendszámtábla, az a valóságban nem működőképes. Láthattunk egy működő sakkozógépet is, amely érzelmeket és hanghatásokat is képes a játékos reakciói alapján közvetíteni, mindazonáltal egyaránt alkalmazkodik az ellenfél neméhez, korához és érzelmeihez.

Az előadáson végig jellemző volt a humoros légkör, a követhető gondolatmenet és a közvetlen előadásmód, így egy nagyon hasznos és edukatív prezentációt hallgathattunk végig, amely közelebb hozta számunkra az informatika világát.

Az előadás a Középiskolai MTA Alumni Program keretében zajlott.

írta: Almási Sándor 11.e