2023. 06. 08-án befejeződött iskolánkban az MTA előadóinak előadásai. Ezen a napon mutatta be kutatási területét dr. Gáspár Vilmos a Debreceni Egyetem, Fizikai Kémiai Tanszék, nyugalmazott egyetemi tanára, az MTA tagja.

Előadását Játszunk káoszt! címmel tartotta, melyben nagyon sok érdekes információt tudhattunk meg magáról a káosz fogalmáról és a káoszelméletről. A prezentációt megelőzően egy jó hangulatú interjút készítettünk a professzor úrral. Ebben a beszélgetésben elhangzott, hogy dr. Gáspár Vilmos, hogy is került erre a pályára. Tanácsokat adott a diákoknak a továbbtanulásukra. Kifejtette nekünk az oszcilláció, a káosz és a mintázatképződés fogalmát is. Mint megtudhattuk, a káosz a tudományban egészen mást jelent, mint a hétköznapjainkban. Professzor úr bár nyugdíjas, de most is dolgozik újabb kutatáson.

Az előadás rendkívül sok új és érdekes információt tartalmazott. A bemutató nagyon színes volt, hisz rengeteg ábra és interaktív feladatot is láthattunk. Mindenkinek nagyon tetszett az előadás. Különösen nagy élmény volt számunkra a vele készült interjú. Köszönjük dr. Gáspár Vilmosnak, hogy elfogadta a meghívást!

Az előadás a Középiskolai MTA Alumni Program keretében zajlott.

Írta: Marján Márk — 11.A