Június 6-án ismét egy érdekes előadást hallgathattunk meg Dr. Maticsák Sándor Debreceni Egyetem, Bölcsészettudományi Kar, Magyar Nyelvtudományi Intézet, Finnugor Nyelvtudományi Tanszék, tanszékvezető egyetemi tanár, MTA doktora előadásában. Bemutatóját Gumicsizmától a Nokiáig címmel tartotta meg, amelyben több érdekes témát fejtett ki Finnországgal kapcsolatban.

Az előadás megkezdése előtt lehetőségünk nyílt interjút készíteni professzor úrral, mely során szívesen mesélt az élményeiről, és mint kiderült, több mint 80 alkalommal látogatta meg az Finnországot. Mindezek mellett segítségül szolgált számunkra, hogy aki finnugorisztikával szeretne foglalkozni, milyen lehetőségei vannak a munkavilágában. Beszélt a finnugor nyelv eredetéről, valamint a saját tapasztalatairól a finnugorisztika kutatása során. Beavatott minket a finn nyelv bonyodalmaiba, mesélt az ételekről, a kultúráról, és az ottani szokásokról. Számtalan publikációt írt az évek során, valamint írt egy könyvet is A magyar nyelv eredete címmel.

A bemutató igazán színes volt, minden diák érdeklődéssel hallgatta az előadását. Hasznos tanácsokkal látott el mindannyiónkat, ha esetleg Finnországba látogatnának. Mindenkinek érdekes és élvezetes volt az előadás. Köszönjük dr. Maticsák Sándornak, hogy elfogadta a meghívásunkat!

Az előadás a Középiskolai MTA Alumni Program keretében zajlott.

Írta: Nagy Emília — 10.A