Idegen nyelveken beszélni a 21. században alapvető és annak fontossága nem kérdéses. Nyelvtudásunknak jó hasznát vehetjük akár a tanulmányaink, munkánk vagy utazásaink során, nem is beszélve arról, hogy tanulás közben nemcsak a nyelvet sajátítjuk el, hanem az adott népekhez kötődő kultúrát is mellyel tágítjuk látókörünket és elfogadóbbá válunk más nemzetek iránt. Mindezek jegyében 2023. február 20-án ismét megrendezésre került az idegen nyelvi témanap iskolánkban.

A tanulók nyelvi szintüknek megfelelően oldottak meg különböző fejtörőket, nyomozást végeztek és bűnözőket kerítettek kézre, menekültek ki víz alatt rekedt tengeralattjáróból vagy egy piramis útvesztőjéből nyelvtudásuknak köszönhetően. Természetesen egyik feladat sem veszélyeztette a biztonságukat, hiszen mindez csak a móka és szórakozás része volt, amihez „csupán” angolul kellett tudniuk. A filmnézés ebben a tanévben sem maradt el, ahol a kisebbek a Lego sikertörténetével ismerkedtek meg egy rajzfilm keretében, a nagyobbak pedig egy angol klasszikus, a Waczak szálló sorozat egy epizódjában nézhették meg, hogy milyen kalamajkába keveredhetnek az idegen nyelveket gyengén beszélők. Ezek mellett számtalan nyelvi és kulturális feladattal kellett a tanulóknak megbirkózniuk mind angolul és második idegen nyelveken is. Egy videó elkészítése tette fel az i-re a pontot, amely nem csak a nyelvismeretet követelte meg, hanem nagyszerű csapatépítő programnak is bizonyult.

A nyelvvizsgára készülők pedig nyelvvizsga előadásokon vehettek részt közép és felsőfokon, megismerkedhettek a Dexam és az Origo nyelvvizsgák felépítésével, illetve szóbeli próbanyelvizsgán is tesztelhették tudásukat. A 11. évfolyam tanulói pedig próbanyelvvizsgát írtak angol vagy német nyelvből.

 Idegen nyelvi munkaközösség

 

Most pedig következzen néhány tanulói vélemény:

„Betekintést nyerhettünk a francia és a német nyelvekbe, ami nagyban megkönnyítette a 2. idegen nyelv kiválasztását számomra.”

„Nagyon érdekes volt a Lego sikertörténetét bemutató animációs film és a hozzá kapcsolódó interaktív feladatok.”

„Jó érzés volt, hogy megértettem a filmet angolul.”

„Nagyon izgalmas volt a nyomozós feladat. Bár nem tudok franciául, oroszul és németül, de az angol sokat segített.”