Iskolánk szakmai hetének, a Hőgyes-hétnek keretében a MTA Alumni Programjának jóvoltából 2022. június 9-én vendégül láthattuk intézményünkben dr. Somogyvári Lajos egyetemi adjunktus urat, aki a veszprémi Pannon Egyetem Modern Filológiai és Társadalomtudományi Tanszékéről érkezett hozzánk. Mint az a bemutatkozás során is kiderült, ő maga is pedagógus, ami egyértelműen tetten érhető volt az előadásmódjában, hiszen rendkívül gördülékeny, jó hangulatú és érdekes előadást hallhattunk.

A prezentáció első részében tanulóink bepillantást nyerhettek az egyetemen folyó munkába, valamint a tudományos kutatásokba. Hallhattunk a publikálás nehézségeiről, illetve az egyetemi előmenetelhez szükséges feladatokról, ami rendkívül hasznos volt a tudományos pályára készülő diákoknak. Sokan megdöbbentek a könyvkiadás költségein, illetve a hozzá kapcsolódó megannyi munkán. Emellett a kutatási lehetőségek is rendszerezésre kerültek az előadás folyamán.

Ezt követően előadónk a kutatása során használt adatbázisokat mutatta be. Külön pozitívum volt, hogy helyi, hajdúszoboszlói példákat hozott, ami még érdekesebbé és személyesebbé tette a prezentációt. Ilyenek voltak például a Hungaricana, az Arcanum, az OSAArchivum, és a CIA vonatkozó oldalai.

A harmadik részben a kutatási területét mutatta be dr. Somogyvári Lajos. Betekintést nyerhettünk az 1950-es évek iskolai életébe, a karhatalomra oktatási intézményekben való alkalmazásába. Itt több érdekes képi, illetve szöveges forrást tekinthettünk meg, ami nagyon meglepő volt mind a gyerekek, mind a kollégák számára. Külön foglalkoztunk az 1956-os események utáni megtorlás időszakával, az akkor alkalmazott terrorral, ami szintén megdöbbentette a közönséget.

A nap zárásaként bemutatásra kerültek előadónk jövőbeli tervei, melyben a habilitáció, a különböző egyetemi pályázatok, publikáció, könyvkiadás és további kutatások szerepeltek. Az előadás vége is kimondottan motiváló volt a tudományos pályára készülő tanulóink számára.