Ez a nap fenntarthatóság jegyében telt el iskolánk minden tanulója számára.

Az osztályok diákjai hulladék-, energiagazdálkodás, a víz, a levegő és környezet védelmével, vizsgálatával töltötték el a délelőttöt.

Programjaink voltak:

  • Energiagazdálkodásról, környezetvédelemről tartott előadást Duzs László a Future of Debrecen képviseletében.

Az előadás közben hallhattak a tanulók az általa használt passzív ház működéséről, arról, hogyan lehet az energiával takarékoskodni, kíméletesen használni.

  • Víz jelentőségét, szerepét vizsgálta több osztály. Kísérleteikben megmérték a városi víz, ásványvíz, desztillált víz keménységét, kémhatását. Különleges fizikai, kémiai reakciókat is elvégezhettek a tanulók.
  • Az osztályok tanulói az iskolánk környezetében megtalálható utcákat végig járva tisztították meg környezetünket az elhagyott hulladékoktól, szeméttől.
  • A környezetvédelmet középpontba állítva, figyelemfelhívó célzattal készítettünk plakátot fizikailag és digitálisan is. A gyerekek hajtogattak díszeket, virágokat. A művelethez újra hasznosítható papírt használtunk. Kiürült műanyag palackokból készítettek az osztályok szebbnél szebb szobrokat, de a PET palackok újra hasznosítására is láthattunk példákat.
  • Feladatokat, rejtvényeket oldottak meg diákjaink a fenntarthatóság jegyében. A tanulóknak sikerült kiszabadulni az előre elkészített szabaduló szobából, megoldottak keresztrejtvényt, Kahoot feladatot, kiszámolták az Ökológiai lábnyomukat.

Reméljük minden tanuló megjegyezte, hogy a környezetünket óvni kell! A fenntarthatóság érdekében mindent meg kell tennünk. Ha apró lépéseket teszünk, az is a Föld védelmében óriásokat jelenthet!