Hétvégén került sor Szombathelyen a Savaria Történelem Verseny országos döntőjére, a verseny történetében immár 23. alkalommal.

Az iskolai és a megyei fordulók után a legjobb eredményt elért 15 kilencedikes diák pénteken délután egy írásbeli, majd szombaton délelőtt egy szóbeli fordulóban mérte össze tudását. Kovács Máté, iskolánk 9. e osztályos tanulója lett az országos döntő második helyezettje. Tanára Szatmári Zsuzsánna.

A verseny első napján az írásbeli forduló került megrendezésre. 2 óra állt rendelkezésre a feladatsor megoldására, ami különböző feladattípusokat tartalmazott (köztük egy esszét), ami a 9. évfolyamon kifejezetten nehéznek bizonyult. 100-ból 82 pontot szereztem, ezzel a 3. legjobb eredményt értem el a mezőnyben.

Másnap következett a szóbeli forduló. 5 tétel közül lehetett választani, a felkészülésre nagyjából fél óra állt rendelkezésre. 10 perc alatt kellett beszámolnom a választott témáról, amit Dr. Érsek Attila és Száray Miklós értékelt. Ennél a feladatnál a maximális 80 pontot értem el, ami annak volt köszönhető, hogy Szatmári Zsuzsa tanárnővel sokat készültünk a verseny ezen részére és a helyszínen is támogatta a szereplésemet, amit ezúton is szeretnék Neki megköszönni.

Végül a 2. helyen végeztem, ami jóval meghaladta az előzetes várakozásaimat. Nagyon nagy élmény volt az országos döntőn való részvétel, az itt szerzett tapasztalatokat és tudást a később tanulmányaim során is biztosan hasznosítani tudom.