A Szép Magyar Beszéd versenyt Péchy Blanka színművésznőnek 1960-ban létrehozott alapítványa indította el. Az anyanyelvápoló mozgalom fő célja a szép és kifejező beszéd elsajátítása.

A Kazinczy- verseny iskolánk diákjai körében is nagyon népszerű.

A versenyt gimnáziumunkban Váczi Fruzsina 11. e osztályos tanuló nyerte meg, a második (megyei) fordulóban a 2. helyet szerezte meg.  Ezzel az eredményével bekerült az országos döntőbe.

Az idén 56. alkalommal rendezték meg Győrben a Kazinczy-verseny Kárpát-medencei döntőjét. A háromnapos program az anyanyelv ünnepe volt gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt. Egy kötelező és egy szabadon választott szöveg bemutatása mellett írásbeli feladatot is meg kellett oldaniuk a diákoknak. Hallgathatták kiváló nyelvészek gondolatait az anyanyelv művelésének fontosságáról, az értő olvasás szerepéről, beszédkultúránkról. A bírálóbizottság elnöke dr. Eőry Vilma, nyugalmazott tanszékvezető főiskolai tanár és Szakonyi Károly, Kossuth-díjas író voltak. A jelenlévők többek között Bordi András és Török Annamária Kazinczy-díjas rádióbemondók tolmácsolásában is hallgathatták a kötelező szöveget. Megismerhették a versenyzők Győr nevezetességeit is. Nagyon tetszett mindenkinek a Maróti Zenekar ünnepi hangversenye.

 Váczi Fruzsi eredményes szereplésével ismét egy országos döntővel gazdagította a szép versenyeredményeit. Sajnos Kazinczy-érmet most nem kapott, mert kevés díjat osztanak, és sok volt a kiválóan teljesítő versenyző. A következő tanévben még lesz lehetősége indulni újra a versenyen és bizonyítani ismét, hogy anyanyelvünk értő tolmácsolója.

Felkészítő tanár: Árváné Márton Erzsébet és Nagyné Kovács Angéla