A Rákóczi Szövetség jóvoltából március elején lehetőségünk volt ellátogatni a Dunántúlra. A Szövetség pályázata egy belföldi, az 1848-49-es forradalom és szabadság-harchoz kötődő emlékhely megtekintését tűzte ki célul.

Választásunk a Pákozdi Katonai Emlékparkra esett. A programban iskolánk 10.a és 11.e osztályából 50 diák és két kísérő vett részt. A hosszú út és a nagy távolság miatt úgy gondoltuk, hogy – ha már utazunk 600 kilométert -, más, közeli látnivalót is nézzünk meg. Így a programunkat Magyarország egyik legjelentősebb római kori romterületén kezdtük. A katonai táborból a késő római korra Pannonia egyik legnagyobb és leggazdagabb településévé fejlődő Gorsium falai között több császár (Traianus, Septimus Severus és Caracalla) is megfordult. Nagyon érdekes volt a közel 2000 éves falak romjai között sétálni.

Innen Fejér megye, egyben a Közép-Dunántúl Régió központja, Székesfehérvár felé vettük az irányt. Egy rövid belvárosi séta – melynek során megtekintettük a történelmi városrészt, többek között az Országalma-emlékművet, a Püspöki Palotát, a virágórát, a Fekete Sas Patikamúzeumot valamint a Vörösmarty Színház épületét – után az egykori szőlőbirtokokkal borított Öreghegy nevű városrész leghíresebb nevezetességét, a csodálatos képzőművészeti alkotásokkal zsúfolt Bory-várat látogattuk meg. Az egykori képzőművész Bory Jenő évtizedeken keresztül saját maga építette azt az impozáns várkastélyt, amely a magyar Tadzs Mahal néven vált ismertté. A város határában még távolról megtekintettük az Aranybulla emlékművet, amely a 800 éves évforduló tiszteletére jelenleg felújításon esik át.

Kora délután értünk a Pákozd mellett kialakított Katonai Emlékparkba, amely elsősorban a 48-as honvédsereg legelső, egyben győzedelmes csatájának állít emléket. Ezen túlmenően megtekinthető még az első világháborús olasz frontot megidéző katonai barakk és gyalogsági lövészárkok, a magyar katonai békemissziókat bemutató kiállítás, az 1848-49-es forradalom és szabadságharc emlékkiállítása, az 1956-os harckocsi. A legnépszerűbbnek mégis a repülőgép-szimulátor bizonyult, ahol ki-ki kipróbálhatta, milyen is vezetni egy vadászrepülőt.

Kicsit fáradtan, de nagyon sok élménnyel gazdagabban értünk haza.