Az éves munkatervnek megfelelően január elején tartottuk iskolánkban az Egészségnevelési Témanapot, amelynek a karácsonyi és szilveszteri étkezési anomáliák különös aktualitást adtak.

A délelőtt folyamán osztályaink tanulói nagyon sokféle programon vehettek részt, amelyek az életkori sajátosságokhoz igazodva kínáltak lehetőséget az ismeretszerzésre. Az egyes helyszínek között forgószínpad-szerűen cserélődtek a résztvevők. Nagyon érdekes programot nyújtott a ’Fehér Bot Alapítvány”, amely a vakok és gyengénlátók szemszögéből mutatta be a fogyatékkal élő emberek hétköznapjait. Az előadást színesítette a kutyás bemutató, emellett a gyerekek megismerkedhettek a Braile-írás alapjaival is, kipróbálhatták a fehér bottal való közlekedés speciális világát, a vállalkozó kedvűek pedig a vakvezető kutyák segítségét is megtapasztalhatták.

A különböző termekben változatos előadásokat hallgathattunk. Dr. Kerekes Lászlóné az egészséges életmódról és a stresszkezelésről tartott érdekes foglalkozást. Előadóként üdvözölhettük iskolánk egykori diákjait is. Békési Eszter a magyar úszóválogatott tagjaként a tokiói olimpiai élményeiről, a felkészülésről beszélt, melynek során nagyon  sok olyan információ is elhangzott, amely bepillantást nyújtott a kulisszák mögé. Eszter hozott magával különböző sportrelikviákat, érmeket. Papp Csenge a debreceni Eötvös Röplabda Egyesület élvonalbeli játékosaként szintén a sport terén szerzett élményeiről mesélt. Bertliné Palczert Melinda a pszichológus szemszögéből vizsgálta a COVID-járvány utáni beilleszkedési problémákat és pszichés zavarokat, valamint az érettségi előtt álló tanulóknak adott stresszkezelési tanácsokat.

A fenti programok mellett a diákok nagyon érdekes filmeket nézhettek az élelmiszeriparban használt trükkökről, a cukor emberi szervezetre kifejtett hatásáról, valamint a kényszerbetegségekről. A glutén- és laktózérzékenység is szóba került, amelyet a diákok által készített prezentáción keresztül mutattunk be, a fehérjékkel és szénhidrátokkal pedig kisfilmek segítségével ismerkedhettünk.

Ha egészségnevelési Témanapról van szó, akkor természetesen a gyakorlati foglalkozások sem maradhattak el. Az érdeklődő tanulók Ugrai Zoltán kolléga segítségével a gyakorlatban ismerkedhettek a jóga világával, az osztályok közötti kosárlabda villámtorna pedig izgalmas mérkőzéseket hozott. A konditeremben Kiss István vezetésével az erőállapotukat mérhették össze az osztályok tanulói. Mindezek mellett a helyi Vöröskereszt szervezet aktikvistái vérnyomás-, vércukor- és BMI-index mérést végeztek a vállalkozó diákoknak.

Az Egészségnevelési Témanap zárórendezvényeként a hajdúszoboszlói „gyökerekkel” rendelkező Szvitacs Alexa rendkívül élményszerű előadását hallgathattuk meg, aki Tokióban a paraolimpiai versenyek asztalitenisz számában bronzérmet szerzett. Az olimpia élményei mellett megosztotta a fogyatékkal élő emberek életével kapcsolatos gondolatait is.

Összességében elmondhatjuk, hogy a különböző foglalkozások szervesen kapcsolódva segítették elő a Témanap sikerét.

Bali István
szervező