,,A nyelv teszi lehetővé a kultúrát és a tudás halmozását.” ( Dr. Lotz János)

A Lotz János Szövegértési és Helyesírási Verseny országos fordulójába a 9. évfolyamos diákok közül 30-an kerültek be a megyei döntőn nyújtott teljesítményük alapján. Hajdú-Bihar megyét iskolánk diákja, Szoboszlai György (9.e) képviselhette volna a március végére tervezett döntőben. Gyuri megyei első helyezésével szerezte meg a jogot a bonyhádi döntőn való részvételre.

A verseny célja:
– a magyar nyelv ápolása,
– a szövegértés mint kulcskompetencia fejlesztése,
– a helyesírás alaposabb elmélyítése.

Gyuri gondolatai a versenyről:

2020. október 15-én rendezték meg a Lotz János szövegértési és helyesírási verseny döntőjét. Eredetileg Bonyhádon lett volna márciusban, de a járvány miatt halasztani kellett. Akkor nagyon csalódott voltam. Már a háromnapos versenyre az utazásom is meg volt tervezve. Végül itt a Hőgyesben írtam meg a versenydolgozatot.

7. és 8. osztályban is megyei 2. lettem egy ponttal lemaradva a döntőről. 9.-ben végre sikerült győznöm. Már hetek óta készültem, amikor a vírus miatt törölték a programokat. Szeptemberben derült ki, hogy mégis megrendezik az elmaradt országos fordulót. Nagyon örültem, újra elkezdtem böngészni a helyesírási szabálykönyvet, feladatlapokat oldottam meg. A pluszmunka eredményt hozott: országos 7. lettem 76 ponttal.

Nagyon köszönöm a felkészítést Árváné Márton Erzsébet tanárnőnek.

Szoboszlai György 10.e