A Hőgyes Endre Gimnázium idei Pályaorientációs napját 2020. november 9-én tartottuk meg. A rendkívüli covid19 vírushelyzet és a szigorú korlátozások miatt a zömében online megvalósítás lehetősége volt adott számunkra ebben az évben. A jelen helyzetben a mindennapok megszervezése alapból is megterhelő és nehézségekbe ütközik. Erre épülve a pályaválasztást segítő programok összeválogatása, kialakítása, majd a megszervezése és technikailag a lebonyolítása is még nagyobb kihívás volt számunkra, mint a normál helyzet mellett.

A diákjaink továbbtanulásának támogatása viszont mind ezekkel együtt is fontos küldetésünk. Célunk, hogy tanulóink a gimnázium falait elhagyva, érettségi bizonyítványukkal a kezükben megkezdhessék sikeres fiatal felnőtt életüket és megtalálják a nekik megfelelő szakterületet, hivatást, munkahelyet a későbbiekre.

Ezt támogatandó, több, mint 500 tanulónk kapott tájékoztatást az ország különböző részein működő egyetemek, szakképzési intézmények és munkahelyek gyakorlatáról. 20 előadó részvételével, 25 helyszínen, 3 idősávban zajlottak párhuzamosan a programjaink, zömében online megvalósítás mellett, több mint 40 pedagógus kolléga koordinálása alatt. A hagyományos és online előadások mellett voltak önismereti tesztek, játékos feladványok, foglalkozások és társasjátékok is, illetve a helyi fürdőben munkahelyi bemutató. Minden tanuló megtalálhatta az őt leginkább érdeklő területet.

Elmondhatjuk, hogy a kisebb technikai problémák ellenére sikeresen és eredményesen lezajlottak iskolánkban a diákjaink pályaválasztását támogató programok és előadások. Mi magunk szervezőként is sok mindent megtapasztaltunk az előkészületek és a megvalósítás során is, de bizton állíthatjuk, hogy tanulóink széleskörű ismeretekkel és tapasztalatokkal gazdagodtak a képzési palettáról és a munkahelyi lehetőségekről. Reményeink szerint mindez segíti a terveik alakítását, jövőjük igazítását és álmaik megvalósítását.

Köszönjük minden résztvevőnek, hogy részese volt ennek a küldetésnek! Tanulóinknak pedig jó döntéseket és sikeres megvalósítást kívánunk!

 

Sándor Judit

a Pályaorientációs Munkacsoport vezetője