A Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Kara iTT Kutathatsz címmel Természettudományos és Mérnöki Fesztiválra várta az érdeklődőket a Debreceni Egyetem Élettudományi Központ épületébe 2019. november 20-án.

A gimnáziumunk 9.A, 10.A osztályainak a természettudományokat felfedező csoportjai, valamint a 11. osztályosok érdeklődő tanulói indultak el Debrecenbe matematika, kémia, fizika, biológia kísérletek tanulmányozására.

A helyszínen az egyetem TTK-s tanszékei mutatkoztak be kísérleteivel. A diákok egy-egy csoportja „elefánt fogkrémet” gyártott kémiai úton. Mások fizikai kísérleteket próbálhattak ki folyékony nitrogénnel vagy lejtő és golyók segítségével. Voltak, akik a halak és bogarak élőhelyeivel ismerkedtek játékos úton, de volt lehetőség mikroszkópizálásra is. Ugyanitt a kakukk madár életével kapcsolatos ismereteket Kahoot! feladvány segítségével lehetett feleleveníteni. A matematikai standon logikai társasjátékokkal forgatták meg a nézők agytekervényeit a kivonult tanszéki dolgozók. A Borsodchem saját asztalán apró ajándékokat szereztek meg a tanulók néhány kérdés megválaszolása után.

A délután folyamán ellátogattunk a DExpo helyszínére is. Itt az Egyetem bölcsész, agrár, zeneművészeti Tanszékei mutatkoztak be. Mellettük érdekesnek az Orvostudományi rész bizonyult. A bátor tanulóink kipróbálhattak próbababán intubálást, szívmasszázst vagy orvosi cérnával varrást is.

A tanulóink sok-sok prospektussal, megismert lehetőséggel és élménnyel zárták a napot.