2019-ben is, immár második alkalommal részt vettünk a Kutatók Éjszakája programsorozatban. Az esemény célja, hogy a tudományokat mindenki számára elérhetővé és érdekessé tegye, kortól és nemtől függetlenül. Közoktatási és felsőoktatási intézmények, kutatólaboratóriumok vesznek részt országszerte az esemény szervezésében, érdekes előadásokkal, kísérleti bemutatókkal, színes programokkal igyekeznek közelebb hozni az emberekhez a természettudományokat.

A Hőgyes Endre Gimnáziumban többféle lehetőséggel vártuk az érdeklődőket. Délelőtt óvodás csoportokat fogadtunk és diákjaink segítségével érdekes, látványos fizikai és kémiai kísérleteket végeztünk velük. Valamint lehetőségük volt egy csak UV fénnyel megvilágított teremben világítós tollakkal színezni.

Délután két látványos kísérleti előadást tartottunk a természettudományos tagozatra járó diákjaink szereplésével. A kísérletek javarészét sok előzetes készülés után ők mutatták be az érdeklődőknek. Ennek keretében többek között a titkosírás rejtelmeibe vezettük be a hallgatóinkat, felgyújtottuk egymás és az érdeklődők kezét, folyékony nitrogénnel kísérleteztünk. Ezen kívül az UV-szobában megismerkedhettek, hogy melyek azok az iratok, okmányok és egyáltalán bármilyen tárgyak, amelyek UV-fény alatt világítanak.

A nap folyamán összesen 140 ember fordult meg a programjainkon, akik a visszajelzések alapján remek élményekkel, tapasztalatokkal tértek haza. Reméljük, jövő évben is legalább ennyi érdeklődőt sikerül elérnünk a programjainkkal.