A hagyományoknak megfelelően idén augusztusban is megrendezésre került a leendő 7. és 9. osztályos tanulók „csapatépítő” tábora. A rekordszámú jelentkező (pontosan100 tanuló) 7 pedagógus vezetésével korán reggel vágott neki a Pusztafalura vezető útnak.

Első megállónk a szabolcsi földvár volt, ahol megismerkedtünk a honfoglaláskori építmény rövid történetével, majd körbejártuk a falakat, ahonnan szép kilátás nyílt a Zempléni-hegységre és a Tisza árterére. Innen hamar átértünk a hegyaljai borvidék központjának számító Tokajba. Előbb megnéztük a Tisza és a Bodrog összefolyását, majd rövid sétát tettünk a városban. Ezek után a vidék kulturális fővárosának számító Sárospatak felé vettük az irányt, ahol Szatmári Gábor tanár úr előadást tartott a Rákóczi-vár történetéből.

Igazán hasznosnak bizonyult a vár tövében eltöltött pihenő, mert ezek után rövid, de annál intenzívebb hegymászás után megcsodálhattuk a Megyerhegy tetején, az egykori malomkő-bánya helyén kialakult tavat. Nem véletlenül választották egy internetes szavazás során hazánk egyik legszebb természeti látványosságának. Az esti programot a tábortűz melletti közös énekléssel zártuk.

Másnap előbb az országos kék-túra útvonalán haladva az újjáépített füzéri várat látogattuk meg, majd ebéd után átsétáltunk a határ túloldalán lévő Izra-tóhoz, ahol jólesett megmártózni a hűs habokban. Este előbb vetélkedőn vettünk részt, ahol az alkalmi csapatoknak különböző ügyességi és elméleti feladatokban kellett bizonyítaniuk a rátermettségüket, majd következett a tábor legizgalmasabb programjának ígérkező „bátorságpróba”, melyet mindenki teljesített, így másnap joggal vehetett részt a bátorrá avatási szertartáson.

A hazafelé út sem volt unalmas, mert két, az egykori Károlyi család tulajdonában lévő kastélyt néztünk meg. Előbb a Kőkapun épített vadászkastélyban gyönyörködhettünk, majd a füzérradványi kastély és parkja nyűgözött le bennünket. Természetesen idén sem hagytuk ki a Zempléni Kalandparkot, ahol mindenki kedvére bobozhatott.

Kicsit fárasztó, de tartalmas 3 nap után az új osztálytársakkal megismerkedve értünk haza.