A legrangosabb, általános iskolás tanulóknak kiírt földrajzi verseny döntőjében – a megyei fordulóban elért első helyezésnek köszönhetően – iskolánkat és a megyénket Szoboszlai György (8.e) képviselte.

A versenyt a hagyományoknak megfelelően a Magyar Természettudományi Társulat rendezte, s helyszíne idén is a patinás egri Eszterházy Károly Egyetem volt.

A döntő rangját az is emelte, hogy évről évre az anyaországon kívül a külhoni gyerekek is résztvevői, így idén is volt versenyző Felvidékről, Erdélyből, Kárpátaljáról és a Vajdaságból is.

A három napos verseny indításaként a gyerekeknek egy írásbeli feladatlapot kellett megoldaniuk, melynek során az aktuális földrajzi kérdések mellett a névadó, a tragikus sorsú egykori földrajztudós miniszterelnök életrajzából is tettek fel kérdéseket.

A második napon terepgyakorlattal folytattuk, ahol szakember vezetésével a Bükk-hegység néhány különleges geológiai képződményét kerestük fel: Szarvaskőn a tenger alatt képződött párnalávát, Bélapátfalva határában az egykori mészkőbánya területét, Nagyvisnyón pedig a különlegesnek számító fekete színű mészkövet ismerhettük meg. A túra lezárásaként az elhangzottakhoz kapcsolódó írásbeli feladatot kellett kitölteni.

Délután szóbeli fordulóval folytatódott a verseny, melynek végén kialakult a végleges sorrend.

Ebben az igen erős mezőnyben Gyuri összességében a nagyon dicséretes 13. helyezést szerezte meg, s csak néhány ponton múlt a még eredményesebb szereplés. Külön elismerés illeti a terepi forduló megoldásáért, ahol holtversenyben a második legjobb pontszámot érte el.