Az idei félév márciusában a hajdúszoboszlói városi televíziónál volt lehetőségünk több alkalommal is betekintést nyerni a média ezen részének a működésébe. A 10.A kommunikáció tagozatos diákjait Váradi Orsolya magyar szakos tanárnő kísérte el.

Egyrészt megismerkedtünk a mögöttes, kamerán túli munkával. Részletes képet kaptunk egy-egy hír megszületéséről és annak feldolgozásáról. Mielőtt még képernyőre kerülne az adás, készül egy kisebb forgatókönyv, melyben nemcsak a közlendő szöveg kap helyet, hanem a különböző felvételek is, például interjúk a helyszínen lévő emberekkel, riportok, stb.

Az elkészült scriptnek hála kapunk egy teljes képet az adásról. Sok múlik a munka ezen részén, hiszen lehet, hogy elsősorban a képi anyag az, mely megragadja a néző figyelmét, de az audio része is fontos, hiszen itt hangzanak el a lényegi információk.

Néhányunknak mégis nagyobb izgalmat jelentett a program másik, gyakorlati része, hiszen kipróbálhattuk magunkat hírolvasóként. Nemcsak a szép kiejtés, valamint a kellemes hang bír nagy jelentőséggel ebben a szakmában, de fontos az elegáns megjelenés és a nagy mosoly is.

Újdonság és érdekesség volt a súgótábla. Bár eleinte szokatlan volt és adódtak nehézségek, de hamar megtanultuk „kezelni”. Lényegében a felolvasandó szöveg, hír folyamatosan megy. A legjobb és legszerencsésebb, ha a hangod és a tábla szinkronban van egymással, így elkerülhető az esetleges hadarás vagy éppen a túl lassú olvasás.

Fontosnak tartom, hogy ne csak „száraz” elméleti órákon üljünk és barátkozzunk az tananyaggal, hanem lépjünk ki a tanteremből és olykor a saját komfortzónánkból, és gyakorlati feladatokon át szerezzünk valós tapasztalatot. Így köszönjük a lehetőséget mind a Hajdúszoboszló Televíziónak és az iskolánknak egyaránt.

Horváth Kata, Peterman Lili, Thuri Enikő

  1. a osztály