Kölcsei Viktória 11.E osztályos tanuló, aki már eddig is több országos versenyen bizonyította a tehetségét, most a Történelem OKTV döntőjében kellett, hogy bizonyítson.

A versenyt az Oktatási Hivatal szervezi, ebben a tanévben közel 3000 tanuló indult el. A diákoknak 3 fordulót kell teljesíteniük, hogy a döntőbe jussanak. Az 1. fordulóban teszteket és esszét tartalmazó, igen alapos ismereteket igénylő feladatlapot kell a versenyzőknek kitölteniük. A megyei fordulóban 4 esszékérdést kell írásban kifejteniük, mely komplex elméleti tudást igényel. Akinek ezt az akadályt is sikerül teljesítenie, az megírhatja a pályamunkáját, melyeket az OH a versenykiírásban hirdet meg. Viki a Hunyadiak korszakát bemutató pályamunkájával jutott a döntőbe, melyre a lehetséges 80 pontból 79 pontot kapott. A döntőbe 30 tanuló kap meghívást, a 11. és 12.-es tanulók együtt versenyeznek.

Április 09-én megtartott döntőn az ország legjelentősebb történészei, egyetemi tanárai, tankönyvszerzői értékelték a tanulók teljesítményét. Két feladatot várt a diákokra: az egyik egy történelmi tétel kifejtése a másik a pályamunka megvédése.

A végeredményt az OH a versenyt követően 2 nappal egy központi rendszeren keresztül közölte. Ez alapján Viki 184,5 pontot ért el, ezzel 8. lett. A teljesítménye kimagasló, mindösszesen 4,5 ponttal maradt el az 1. helyezettől.

Eredményérére nagyon büszkék vagyunk! A siker csak tovább motiválta, már most fontolgatja, hogy jövőre ismét belevág ebbe a hatalmas munkát és komplex tudást igénylő kihívásba, mert távolabbi tervei között szerepel, hogy történész szeretne lenni.

Gratulálunk Vikinek és felkészítő tanárának, Sárkányné Kertész Évának.

Kölcsei Viktória 11.E