Get Adobe Flash player

Miért különleges október a könyvtárban?

A hónap közepét elhagyva máris a következő könyvtári rendezvénnyel találjuk szembe magunkat, ugyanis október 19-én kerül megrendezésre a Könyves Vasárnap.
Hogy tovább gyarapítsuk az őszi könyvtári programok sorát, idén október 27-ére esik az Iskolai Könyvtári Világnap , sőt egész októberben az Iskolai Könyvtárak Nemzetközi Hónapját ünnepeljük.Idén a mi iskolánk is bekapcsolódik az események sorába. Szeretettel várunk minden érdeklődő diákot! A részletekért figyeljétek az iskola kommunikációs eszközeit (pl. honlap, FB, HEG Fm, kivetítő)!


Ízelítő a programokból:

  • Részvétel a Nemzetközi Könyvjelzőcsere-programon - részletekért keresd Varga Attila tanárurat vagy Sándor Judit tanárnőt!
  • A programra jelentkező iskolák osztályait a nemzetközi szervezők összesorsolják, majd a kapott partneriskola tanulóinak részére elkészítjük az egyedi könyvjelzőket, amiket postán küldünk el a világ másik felén lévő, számunkra kiválasztott diákoknak. Mi pedig, tőlük kapjuk majd meg cserébe a saját készítésű könyvjelzőiket. Jó lehetőség megmutatni egy másik nemzet tagjának, hogy mennyire kreatívak a magyar diákok és egyúttal mi is betekintést nyerünk egy másik kultúrába. A könyvjelzők formájával, színével, készítésük technikájával kapcsolatban semmilyen megkötés nincs, használd a képzeleted és mutasd meg milyen egy menő könyvjelző magyar szemmel!
  • Ne csak lógj a neten! internetes játék a Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtár szervezésében. Október 13. és 19. között naponta 20 feleletválasztós kérdést tesznek közé a http://osszefogas.kjmk.hu/necsaklogj.aspx honlapon. A válaszok megtalálhatók könyvtári segédeszközök és az internet segítségével. Az egyes fordulók végső beküldési határideje október 19-e éjfél. A legeredményesebb játékosok között meglepetéseket sorsolnak ki, érdemes tehát részt venni a játékban.
  • Találkozzunk a könyvtárban! Az iskolai könyvtárunk átrendezés alatt áll jelenleg, a könyvtári hónaphoz kapcsolódóan igyekszünk egy kellemes hangulatú, barátságos könyvtárat kialakítani, ami jól használható, átlátható és hasznos gyűjteményt biztosít az iskola minden tanulójának és pedagógusának. A segítő kezek és a kreatív ötletek jól jönnek: Legyen olyan a HEG könyvtára, amilyennek Te szeretnéd! Várjuk a könyvszerető-, illetve a könyvtár és az információszerzés iránt érdeklődő tanulók jelentkezését a munkában való részvételre! Legyél tevékeny részese az iskolai környezet alakításának, a segítő közreműködésed többszörösen hasznos, ugyanis a munkádat elszámoljuk közösségi szolgálat keretében. Jelentkezni lehet az iskola könyvtárosainál: Németi Zoltánnál vagy Sándor Juditnál.
  • Legyen iskolád könyvtára a tudásod központja! – ennek érdekében iskolai összefogásra ösztönzünk benneteket és egy könyvajándékozási akciót hirdetünk az osztályoknak. Szeretnénk, hogy az iskola közössége részére elérhetők legyenek jobbnál-jobb új könyvek a könyvtárban, ehhez viszont jelenleg nincs iskolai fedezetünk, ezért szervezzük ezt az osztályokon átívelő együttműködést. Arra biztatunk Benneteket, hogy válasszatok ki osztályközösségenként egy újabb megjelenésű könyvet, amit ti magatok is szívesen olvasnátok. A választott könyvvel az osztályotok ajándékozza meg az iskolai könyvtárat és ezzel az iskola összes tanulóját! Ha tanácstalanok vagytok a könyvcímeket illetően, kérjétek osztályfőnökötök vagy magyartanárotok javaslatát, illetve kaphattok segítséget az iskolai könyvtárosoktól is. Frissítsük fel együtt az iskolai könyvtár állományát, tegyük valódi tudástárrá, egy olyan hellyé, ahol az ismereteid gyarapításához minden szükséges információ elérhető, és akár szabadidőd eltöltéséhez is találsz érdekes olvasnivalókat.
  • Meglepetés iskolai program az őszi szünet környékén az októberi könyvtári rendezvényekhez kapcsolódóan.

Részletekről később tájékozódhatsz.


Az októberi könyvtári programokról bővebben itt olvashatsz:
•    Országos Könyvtári Napok – 2014. október 13-20.
•    Könyves Vasárnap  – 2014. október 19.
•    Iskolai Könyvtári Világnap – 2014. október 27.
•    Iskolai Könyvtárak Nemzetközi Hónapja – 2014 októbere

Az összeállítást készítette: Sándor Judit informatikatanár és iskolai könyvtáros.

Országos Könyvtári Napok


Az Országos Könyvtári Napok programsorozat 2014. október 13-20. között kerül megrendezésre. A jól ismert szlogen: Találkozzunk a könyvtárban! Az eseményeket a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával az Informatikai és Könyvtári Szövetség szervezi, cél a könyvtári szolgáltatások népszerűsítése Magyarország összes településén.
Az Országos Könyvtári Napok keretében valamennyi korosztály megtalálja az őt érdeklő programokat. Sokféle könyvbemutató, előadás, kiállítás, játék és vetélkedő között válogathatunk országszerte. A tavalyi rendezvény alkalmából egy bő hét alatt közel négyezer könyvtári programot szerveztek hazánkban, ezeken több mint 150 ezer fő vett részt, majdnem ezer intézmény szervezésében.
Az Országos Könyvtári Napok során azt szeretnék megmutatni a szervezők, hogy milyen sokféle tanulási, tájékozódási, kulturális, szociális lehetőség rejlik a könyvtári találkozásokban. Az akció fő célkitűzései a rendszeres könyvtárhasználat elérése, a potenciális felhasználók megszólítása, illetve az emberek érdeklődésének felkeltése az információszerzés és a szórakozás igen változatos könyvtári formái iránt.

A program kapcsán érintett témakörök:
•    Élő emlékezet, múltunk értékei
•    Okoskönyvtár
•    Együtt az egészségünkért!
•    Olvas az ország!
•    Megosztott örömök.


A programlehetőség igen bőséges, akár online módon is csatlakozhatunk egy-egy érdekes kezdeményezéshez. A Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtár például Ne csak lógj a neten! címmel szervez internetes játékot. Részvételre várják mindazokat, akik szeretnék próbára tenni tudásukat és szerencséjüket.  Október 13. és 19. között naponta 20 kérdésre lehet megkeresni a választ a könyvtári segédeszközök és az internet segítségével.

A feleletválasztós kérdések ezen a honlapon jelennek meg: http://osszefogas.kjmk.hu/necsaklogj.aspx. Az egyes fordulók végső beküldési határideje október 19-e éjfél. A legeredményesebb játékosok között meglepetéseket sorsolnak ki, érdemes tehát részt venni a játékban.
További információ az Országos Könyvtári Napokról: http://osszefogas.kjmk.hu/


Könyves Vasárnap


2014. október 19-én kerül megrendezésre a Könyves Vasárnap, amikor az ország könyvtárai rendkívüli nyitva tartással, rendhagyó programokkal és sokféle meglepetéssel várnak mindenkit. Változatos eseményekben ekkor sincs hiány, találkozhatunk gyermekes családokat megcélzó műsorokkal: mondókák, mesék, gyerekdalok, könyvbörze, kézműves foglalkozások, non-stop felolvasás, érdekes játékok várják az érdeklődőket országszerte. A délután és az éjszakai órák zenés, táncos kínálata pedig főleg a tini korosztálynak és a felnőtteknek szólnak.

Programlehetőségek megtekinthetők itt: http://osszefogas.kjmk.hu/datum.aspx.

Érdemes ellátogatni valamelyik közeli rendezvényre.


Iskolai Könyvtári Világnap és Nemzetközi Hónap


Az Iskolai Könyvtárosok Nemzetközi Szervezetének (IASL) elnöke, dr. Blanche Wolls 1999-ben felhívást tett közzé az Iskolai Könyvtári Világnap (International School Library Day) megszervezésére. A rendezvény sikeresnek bizonyult és azóta is töretlenül működik. Minden év októberének negyedik hétfőjén kerül megrendezésre ez a világnap, idén immár 16. alkalommal. Minden évben van egy kiemelt témakör, 2014-ben az etikus forráshasználat témáját járjuk körül.
2008-ban kibővítették a programot és a világnapból kinőtte magát az Iskolai Könyvtárak Nemzetközi Hónapja, melyet októberben ünneplünk. A cél, hogy felhívják a figyelmet az iskolai könyvtárak nevelésben-oktatásban és a könyvtári rendszerben betöltött igen fontos szerepére. A rendezvény idei mottója: Iskolád könyvtára - tudásod központja!
A világ legkülönbözőbb pontjain diákok sokasága vesz részt az egész hónap során iskolai könyvtári programokon. Magyarországról a debreceni Angyalföld Téri Általános Iskola csatlakozott elsőként a rendezvényhez 2002-ben. Az azóta eltelt években egyre több hazai iskolai könyvtár szervez programokat az iskolai könyvtári hónaphoz csatlakozva.
Az olvasást és az iskolai könyvtárakat népszerűsítő rendezvényeken 2012-ben 22 ország 17 ezer diákja vett részt. Egyik kiemelkedő és igen sikeres kezdeményezés a Nemzetközi Könyvjelzőcsere-program. Az egyedi könyvjelzők készítésében minden korcsoport részt vesz, tavaly ősszel 16 magyar általános és középiskola mintegy hétszáz diákja pályázott alkotásaival a csereprogramra.
További információ az iskolai könyvtári hónapról: www.ktep.hu