Get Adobe Flash player

2016. november 15-17. között rendezte meg a Hőgyes Endre Gimnázium és Szakgimnázium a 2017/2018. tanév beiskolázásához köthető nyílt napjait.Kedden és csütörtökön a nyolcadikos, szerdán a hatodikos tanulók látogattak el a gimnáziumba.
A rendezvényen közel 200 tanuló és szülei vettek részt. A megjelentek között sok vidéki fiatal is volt, érkeztek tanulók: Nádudvarról, Kabáról, Püspökladányból, Hajdúszovátról, Derecskéről, Nagyhegyesről, Ebesről, Debrecenből, de még Kunhegyesről, Földesről és Tetétlenről is.

A nyolcadikosok a nap kezdetén igazgatói tájékoztatót hallgathattak meg, majd a képzési kínálathoz igazodó tanítási órákat tekinthettek meg. Mindkét napon 10-10 óra közül lehetett választani. Az órákon a gimnázium pedagógusai igyekeztek a látogató diákokat is bevonni a tananyag feldolgozásába, de középkori fegyverbemutatót, kémiai, fizikai kísérleteket is megtekinthettek az, kipróbálhattak az általános iskolások. Betekintés nyerhettek az Öveges labor működésébe. A nagyszünetben a gimnázium élsportolói, diákolimpiai helyezettjei tartottak látványos bemutatót, ezzel is hangsúlyozva, hogy a gimnáziumban a tanulás mellett a sportra is nagy hangsúlyt fektetnek.

A következő tanévben a nyolcadikos a következő képzési kínálatból választhatnak:

  • reál-orvosiképzés: emelt óraszámú biológia és kémia órával
  • történelem- kommunikáció-média orientáció: emelt óraszámú történelem, magyar és informatika órával
  • angol nyelvi tagozat: emelt óraszámú angollal
  • normál gimnáziumi képzés: azoknak, akik még nem akarnak egyik tagozat mellett sem elköteleződni.

A gimnáziumban két idegen nyelvet kell tanulni, a képzési kínálatban: angol, német, francia, orosz és latin szerepel, szakköri keretben spanyolt és lengyelt is választhatnak a tanulók.
A gimnázium célja, hogy a felsőoktatásban történő továbbtanuláshoz hozzásegítse a tanulókat. Ha időközben a diák szakmát akar tanulni, azt az érettségi megszerzése után bármelyik szakgimnáziumban vagy a felsőfokú szakképzésben megteheti.

Szerda délután a tehetséggondozó hatévfolyamos képzés iránt érdeklődők látogathatták meg az iskolát. Ez a képzés is nagyon népszerű a helyi és környékbeli tanulók és szüleik körében, minden évben jelentős a túljelentkezés, ami biztosítja a képzés színvonalát. A tanulók ebben a képzésben 6 év alatt jutnak el az érettségiig, szerezhetik meg a nyelvvizsgákat és tehetnek emeltszintű érettségit. A képzés keretein belül, pszichológus bevonásával tehetségmérés és fejlesztés történik.

A tanulók angol és matematika órákon mutathatták meg tudásukat, mivel itt nem bemutató óra történt, hanem kis ízelítőt kaptak a követelményekből. Nagy Zsuzsanna tanárnő és Deli Lajos tanár úr érdekes feladatok elé állította a tanulókat.  Majd kémiai kisérletbemutató láthattak, melyet Bárány Zsolt és a 7.E osztály tanulói tartottak, végül Szatmári Gábor tanár úr irányításával belekóstolhattak a középkor világába egy interaktív történelmi órán.

A szülők ez alatt igazgatói tájékoztatón ismerhették meg a hatévfolyamos képzés szerkezetét, előnyeit, az előző évfolyam eredményeit.

A beiskolázás következő lépése a központi írásbelire a jelentkezés beadása, melynek határideje: 2016. december 9.

A gimi szlogenje összefoglalja mindazt, amit a tantestület célul tűzött ki:

„Hőgyes, ha biztos alapot akarsz a jövődhöz!”Miért a Hőgyes?: