Get Adobe Flash player

A gimnáziumban lehetőség van papírhajtogató szakkör látogatására. Jelenleg  két aktív diákkal zajlik a tevékenység, akik 5 alkalom után látványos figurákat tudtak készíteni, és a szerzett ismereteket órai szorgalmi feladathoz felhasználták.Az origami kimondottan hatékony készségfejlesztő elfoglaltság. Elsősorban a finom, precíz, kitartó munkavégzésre tanítja és neveli a végzőit, valamint a gondolkodást, problémamegoldást is jelentősen fejleszti. Jobban összehangolódik a jobb és bal agyfélteke. Akik intenzíven foglalkoznak ezzel a tevékenységgel, azokon korán megmutatkoznak az előbbi jelek. Segít a számítógéptől és az egyéb digitális eszközöktől való elszakadásban.


Ajánlott akiknek:
- az írásképe egyenetlen, esetleg csúnyán ír, mert megtanul lelassulni a feladathoz, és nem csak "gyorsan túl akar lenni rajta". A gyerekek keze munkája felértékelődik magukban, és egyre fokozottabban figyelnek oda arra, amit csinálnak.
- szeretnék érdeklődési skálájukat bővíteni
- alapvetően kreatívak, maguk és mások szórakoztatására készítenének figurákat
- olcsó hobbit szeretnének választani
- mérnöki pályára készülők számára, mert előnyös, ha nem idegen számukra a hajtogatás.


A kézügyesség könnyen fejleszthető, de a hajtogatáshoz elsősorban nem arra van szükség, hanem logikus és elvont gondolkodásmódra.

Lehetőség van több irányvonal megismeréséhez. Az egyik a moduláris origami, ami sok egyforma darabból összeálló figurák készítését jelenti. Legjobban a legóhoz hasonlítható. Ezek többségében gyorsan (10 mp és 1-2 perc között) elkészíthető darabok, amik alapvető hajtásokból állnak, és kiváló ujjgyakorlatok. Inkább kitartást és sok időt, mint szellemi munkát igényel. Időigényessége miatt az egyszerűbb elemeket a legtöbben filmnézés közben (odanézés nélkül), utazás közben és egyéb üresjáratok alkalmával készítik.


A másik irányvonal a tradicionális és modern origami, amik többségükben egy lapból készülnek (de léteznek olyanok is, amik többől állnak, viszont ezek mindegyike egyedi forma). Ezeknél a szellemi és lelki munka dominál (memória, problémamegoldás, türelem). Ezek között is vannak egyszerű, gyorsan előállítható figurák, viszont összetettségben magasan túlszárnyalják a moduláris origamik elemeit.

Ez a tájékoztatás csupán rávilágít a hajtogatás tulajdonságaira, de nem teljes körű a leírás. A szakkör részletei felől a gimnázium könyvtárában lehet érdeklődni, illetve
facebookon: https://www.facebook.com/adrian.kiss.5
vagy e-mailben: JLIB_HTML_CLOAKING

Szükség esetén privát oktatóvideók készülnek, amik youtube-on tekinthetők meg.

Érdekesség:
Egyre több helyen alkalmazzák a hajtogatáshoz szükséges ismereteket, mint például az építészetben (statikai, modellezési), orvosi műszerek tervezésénél (katéter), műholdak készítésénél és a rakétába becsomagolásánál.


Kiss Róbert Adrián

Munkáink: link1, link2