Get Adobe Flash player
Hiba
  • JFolder: :fájlok: Az elérési út nem mappa. Elérési út: /web/hogyes/hogyes.hu/images/phocagallery/internet/
Értesítés
  • JW_SIG_PRG

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium jóvoltából február 18-án iskolánkban tartották a   "Az internet nem felejt" című előadást.

Az előadók az internet - azon belül a közösségi oldalak - veszélyeire hívták fel a diákjaink figyelmét.

               


"Az utóbbi tíz évben hozzánk nőttek elektronikus eszközeink – vagy éppen mi nőttünk hozzájuk. Állandóan online vagyunk, bármikor csöröghet a telefonunk, de üzenhetünk akár viberen is, de ezzel párhuzamosan pittyeg a Facebook-chat, miközben képet osztunk meg az instagramon. És ez még csak egy átlagos multitasking.

Csakhogy míg a digitális bevándorlók (a mai fiatalok szülei és tanárai) sok esetben még csak ezeket a szavakat is alig ismerik, nemhogy csinálnák is a fent leírt dolgokat, addig a mai tinédzsereknek, azaz a digitális bennszülötteknek ez már a napjaik elválaszthatatlan része. Ellenben éppen ezért veszélyes, mikor náluk sokkal idősebb, az okostelefonokhoz, Facebookhoz alig értő „felnőttek” akarják megóvni őket a valós, általuk azonban még nem realizált veszélyektől.

A mai tinédzserek már létezni is alig tudnak az internet nélkül – annak minden pozitívumával és árnyoldalával együtt.

Mi történik akkor, ha valakit éppen azokon a fórumok „pécéznek” ki a többiek, amelyet mindenki használ? Mi van akkor, ha egyre inkább sorjáznak az eleinte kellemetlenkedő, idővel egyre bántóbbá váló hozzászólások, sms-ek, üzenet?

Ma már nem lehet fél 2-kor hazaszaladni az iskolából, bezárkózni a szobába és másnap reggelig még csak nem is hallani a többiekről: immár láthatatlanul, otthon ülve is folyamatosan érkezhetnek a piszkálódások. Amelyek idővel eldurvulhatnak…

Az USA-ban már a legtöbb állam rendelkezik olyan jogszabállyal, amelyek a kifejezetten elektronikus úton zajló zaklatásról és annak üldözéséről szólnak. A legtöbb bűnüldözési szervnek van külön a cyberbűnözés felgöngyölítésével foglalkozó részlege, sőt, helyenként az internetes zaklatást komolyabban veszik, mint a fizikai zaklatást.

A fiatalok azonban akkor, ha zaklatás áldozataivá válnak, akkor is csak nagyon ritkán mernek a pedagógushoz vagy a szülőhöz fordulni, mert ők „úgysem értik ezt az egészet”… A szülő és a pedagógus pedig csak nagyon ritkán veszik észre maguktól a problémát, hiszen előlük rejtett platformokon zajlik."

(forrás: www.azinternetnemfelejt.hu)

{gallery}internet{/gallery}