Get Adobe Flash player

Vágó Borbála 10.e osztályos tanulónk (felkészítő tanára: Deliné Tarcsai Mária) a Savária Országos Történelmi Tanulmányi verseny Országos Döntőjén 5. helyezést ért el."Ma az ország legnehezebb történelmi tanulmányi versenyén vagyunk túl"---kezdte az eredményhirdetést a szervező.A Savária Országos Történelmi Versenyt az Oktatási Minisztérium támogatásával 2000 óta rendezik Szombathelyen,a NYUGAT --MAGYARORSZÁGI EGYETEM közreműködésével 9--10.osztályos diákok számára.Iskolai,megyei írásbeli fordulók után az abszolút sorrend alapján hívják be az országos döntőre az évfolyamonként legjobb eredményeket elérteket.

Ebben a tanévben a 9.évfolyamról 18, a 10.évfolyamról 17 diák vett részt a döntőn a 3000 induló közül, közöttük VÁGÓ BORBÁLA 10.E osztályos tanuló.

A verseny első napján 2 órás írásbelin kérték számon a X--XVIII.századi egyetemes és magyar történelmi ismereteket.Aztán a helyi egyetem régésze vezetésével vehettünk részt az Iseumot bemutató kiránduláson . Este -a  másnapi nagy megmérettetések előtt- mindenki ismételt, próbált aludni. Április 21-én délelőtt minden versenyző a zsűri, a felkészítő tanárok, a többi versenyző , s egy kivetített térkép előtt 10 perc alatt adhatta elő a 3 téma közül általa választottat, majd válaszolt a zsűri kérdéseire. Ebéd után 8-8 percük volt egy másik téma  kifejtésére. Bori az Erdélyi Fejedelemség kialakulásáról, történelmi szerepéről a három részre szakadt Magyarországon, illetve a Bocskai-szabadságharcról beszélt.

Az eredmény, az országos 5.helyezés, kiemelkedő. Biztos vagyok abban, hogy egész életre szól az ilyen megmérettetés. Az elvégzett  rengeteg munka, a felkészülés idején együtt töltött sok-sok idő,az átélt izgalom,a megérdemelt siker.
Ezt a versenyt zárták már azzal,hogy előttünk ülnek a jövő történészei. Bori sokoldalúságára vall, hogy mérnök szeretne lenni.


Sok sikert a következő kihíváshoz!

A részletes eredményeket itt tekintheti meg.