Get Adobe Flash player

A Bendegúz nyelvészverseny iskolai fordulójából évfolyamonként a legjobb 30 diákot hívták be a megyei döntőbe.


Megyei döntősök :


7. e
Labancz Laura 6. hely
Kis Levente 7. hely
Papp Ágnes 8. hely
Némethy Klaudia


8.e
Kocsis Péter 4. hely
Bódi Hanna
Balogh Nikolett
Kurucz Anna

alt


Kategóriánként a legjobb nyolc versenyzőt díjazták oklevéllel.
Felkészítő tanár: Árváné Márton Erzsébet

Gratulálunk!
Bendegúz története
mese

 

Csillag Renáta
8. osztályos szabolcsveresmarti tanuló munkájaEgyszer volt, hol nem volt, kerek erdő közepén élt egy igen butácska tücsök. Név szerint: Bendegúz.

Egész napját henyéléssel és szórakozással töltötte. Így ment ez napokon, heteken és hónapokon át. Egy napon azonban igen eltűnődött azon, hogy vajon mennyi mindent tudhatnak a vele egykorú társak. Elhatározta, hogy felkeresi az erdő tündérét és tőle kér segítséget. Azonnal útrakelt. Egy nap sem telt bele, de a fürge tücsök már oda is ért a kiszemelt célhoz. Boldog volt, de ugyanakkor félelmet is érzett. Mi lesz, ha a tündér nem tud rajta segíteni, mert olyan buta? Végül úgy döntött, előhívja Tudástündért:

- Tudástündér, jelenj meg! A segítségedet szeretném kérni! - könyörgött a kis tudatlan.
- Itt vagyok, Bendegúz! Tudom, miért jöttél. Túl buta vagy a veled egykorúakhoz képest.
- Igen - pirult el kis hősünk. - Tudnál segíteni?
- Ha jól megfontolom, igen. Először is meg kell tanulnod egy fontos szabályt. Tudj uralkodni magadon! Ne hagyd, hogy a lézengés felülkerekedjen tanulni akarásodon! Furfangos feladatokat kell majd megoldanod!
Bendegúz elszántan bólogatott. Azonnal megkezdték a feladatok megoldását. Teltek és múltak a hetek, és a kis szeleburdi egyre okosabb lett. Míg egy szép, harmatos reggelen így szólt a tündér:
- Jól van. Jól megálltad a helyed. Átadtam a tudást, amit kértél tőlem. Most elmehetsz. Ne hálálkodj! Inkább használd fel okosan, amit tanultál!
Bendegúz nem szólt semmit. Megdöbbent a tündér bölcsességén. Majd boldogan hazafelé irányozta lépteit. Hazaérkezésekor felrikkantott és ezt mondta:
- Tanítani fogok, és megtanítok nem feladni! Bendegúz ettől a naptól fogva elkezdte a tanítást. Így mindenki megtanulhatja, hogy gyakorlat teszi a mestert.