Get Adobe Flash player

Honnan származik a kifejezés?
Az angol trial szó jelentése: próbálás, kipróbálás valamilyen módon.
Hogy mi is az a kerékpáros triál?
A kerékpár - triál a motorkerékpár – triál „ előszobája”. A motoros – triálosok találták ki, hogy legyen egy speciális biciklije gyerekeiknek, amivel egyensúlyozhatnak, ugrathatnak, gyakorolhatnak addig, amíg motorra ülhetnek. Voltak olyan srácok, akik jobban megkedvelték a kerékpáros változatot, mint a motorosat.A kerékpár- triál sportban a versenyzők kerékpározási ügyessége mérettetik meg több pályán, szekción keresztül. A versenyek első helyezését az éri el, aki  a lehető legkevesebb  hibaponttal egyensúlyoz, manőverez végig a kategóriájának megfelelően felállított természetes, vagy mesterséges szekción. Hibapontot a verseny ellenőrei adják, ha a versenyző valamelyik testrésze  érintkezik a talajjal. Két és fél perc áll rendelkezésére a versenyzőnek, hogy végigmenjen az adott pályán. Attól függően, hogy a kezdő, senior, junior, vagy elite kategóriában versenyez, 4-6 szekciót kell teljesítenie háromszor. Ha egy testrésze ér a talajhoz, úgy 1 büntetőpont jár. Ha egyszerre több, akkor 5 a hibapontok száma. Abban az esetben, amikor a versenyző eléri az öt pontot, a pályát befejezettnek tekintik a következő körig.


A versenyzéshez speciális kerékpár - kerékmérettől  függően 20 vagy 26 colos – és védőfelszerelés szükséges. A „ gép” váza több ponton külön erősítést kap, hogy bírja az ugratással való extraterhelést és ne törjön ketté .Ugyanakkor könnyűnek is kell lennie, hogy lehessen vele manőverezni. Egy ilyen kerékpár legkevesebb 200.000 forintba kerül, hozzá a védőfelszerelés minimum 20.000 forint. Tehát aki ezt a sportágat választja, a veszélyek mellett még komoly anyagi terheket is vállal.


A kerékpáros-triál hazánkban nem túlságosan elterjedt sportág. Elmondható, hogy egyre többen űzik. Városunkban egyáltalán nincsenek olyan helyek, ahol legálisan fel lehetne a gyakorláshoz nélkülözhetetlen pályákat állítani. Többször kérelmeztek egy kevés területet a várostól, de mindeddig elutasítást kaptak. Ez az egyik oka annak, hogy kevés számú versenyzőnk van, a másik ok a korábban említett komoly költség, ami ezzel a sportággal jár.


A város egyetlen profi versenyzője Takács Norbert 10.B osztályos tanulónk, aki komoly elhivatottságról tett tanúbizonyságot azzal, hogy ilyen körülmények között is napról-napra vállalja az edzéseket. Leggyakrabban a saját udvarukon kialakított pályán. A mozdulatok elsajátításához évek hosszú során megszerzett tudás kell. Nála ez megvan, hisz alsó tagozatos volt, amikor megkapta karácsonyi ajándékként a az első mounten bike biciklijét és mivel nem lehetett a hideg,havas idő miatt kerékpározni, a lakásuk folyosóján kezdett el egyensúlyozgatni.


Következzék néhány eredmény az utóbbi versenyszezonból:

  • Biketrial.hu versenysorozat: Összesített III. hely.
  • Balaton Bike Fesztivál: Junior kategória III. hely.

Norbi nevezni fog a Magyar Kerékpáros Szövetség szervezésében megrendezendő versenyre, amihez eredményes versenyzést kívánunk!