Get Adobe Flash player


Iskolánk egészség7-et tartott március közepén.
"A hétfői nap a "Menő Menza" (EFOP 1.8.5-17-2017-00292) keretében zajlott. Az iskolában a szervezők által összeállított programok lebonyolításában kellett segédkeznünk. Ezeket a programokat Balla Éva ig.h. koordinálta. Az alsóbb évfolyamoknak az „Egészségtúra” elnevezésű feladat során TOTO-t kellett kitölteniük, össze kellett állítani az „Egészség 12 pontját”, fűszereket kellett felismerniük. A következő feladatban megadott alapanyagokból egészséges ételeket készítettek.  Ezen kívül volt Activity is. Természetesen a felsőbb évfolyamosok is be lettek vonva a nap eseményeibe: a fiúk foci, a lányok röplabda meccseken mérkőzhettek meg egymással, valamint az ügyesen rajzoló diákoknak el kellett készíteniük egy rajzot az egészség témában, amit értékeltek is. Szünetekben a folyosón egészséges termékekkel ismerkedhettek, ételeket, italokat kóstolhattak.

A keddi napon a debreceni „Fehér Bot” Alapítványból látogattak el hozzánk. Ez egy 2 órás program volt, amelynek során szerették volna megismertetni a diákokkal a sérült emberek mindennapjait, nehézségeit és azokat a segédeszközöket bemutatni, amelyek nagyban megkönnyítik a látássérült emberek eligazodását a világban. Bemutatták a fehér bot használatát, hoztak vakvezető kutyát, Braille-írásos írógépet, megmutatták, hogy ők hogyan tudják használni a mobiltelefont. Lehetőség volt mindezeket kipróbálni, kerekesszékbe ülni, vakon aláírni a nevüket egy kis segédeszközzel. A gyerekek többsége érdeklődéssel figyelte a bemutatott dolgokat és sok kérdésük is volt. 4. órában egy mesterfodrász látogatott el hozzánk, aki hajápolási tanácsokat adott a sok érdeklődő lánynak. Rengeteg kérdésük volt, talán legközelebb hosszabb időt is tölthet nálunk a nagy érdeklődésre tekintettel.

Szerdára 2 előadást szerveztem az egészséges életmód témában. Először  a hajdúszoboszlói Rákellenes Liga 2 munkatársa tartott előadást. Ők beszéltek az egészséges táplálkozásról, a rák megelőzéséről, a mozgás szerepéről. Őket követte szintén 2 előadó, akik természetgyógyászattal foglalkoznak és gyógyhatású termékeket forgalmaznak (Nahrin). Ők is beszéltek az egészséges táplálkozás fontosságáról, kis bemutató is volt( pl. hogy a  Cola mennyire savas) és  hoztak magukkal kóstolóként gyógyteát.  Szívesen válaszoltak a felmerült kérdésekre.

A csütörtöki napon az RB Fitness 3 munkatársa tartott edzést. Ez nem feliratkozásos alapon szerveződött, hanem az egyidejűleg testnevelés órán részt vevő diákokból. Ezek az edzések elsősorban lányokra szabottak voltak. Az első órában thai box volt, a második órában egy táncos elemekkel kombinált edzést (NIA) ismerhettek meg, a harmadik órában pedig TRX köredzés volt.

A hét utolsó napján első órában iskolánk védőnője vérnyomás-ill. vércukormérést végzett az önként jelentkezők számára. Nagyon sokan igénybe vették ezt és szerencsére senkinél sem talált nagyobb fokú eltérést. Ötödik órában egy kozmetikus beszélt a problémás bőr ápolásáról és a sminktetoválásról. Az ő előadását is nagy érdeklődés övezte."

Deme Katalin
mk.-vez.