Get Adobe Flash player

A Szegedi Tudós Akadémia idén is megrendezte a természettudományok iránt érdeklődő diákok számára a Nobel-díjasok és tehetséges diákok nevű programsorozatot március 21-23. között, immáron már a XI. alkalommal. Iskolánkból három diák vehetett részt a programon, ahol változatos programokkal vártak minket.
Az első estén kerekasztal-beszélgetés keretében ismerkedhettünk meg a Szent-Györgyi programmal, amelynek a célja az, hogy egyetemista diákoknak biztosítson kutatási lehetőséget, egyedülálló módon az országban, mivel ez a program csak a Szegedi Tudományegyetemen működik. Természetesen nemcsak a programról, hanem magáról az egyetemről, a képzésekről és Szeged városáról is érdekes információkat tudhattunk meg.

Másnap az összes középiskolás útra kelt, hogy beosztás szerint a Szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnáziumban és a hódmezővásárhelyi Németh László Gimnáziumban laborgyakorlaton vegyen részt. A helyszínen választhattunk, hogy a légzőrendszerrel vagy a keringési rendszerrel szeretnénk-e foglalkozni a foglalkozás ideje alatt. Mi úgy döntöttünk, hogy az előbbi foglalkozáson veszünk részt. A rendhagyó, hosszú óra elején tesztkérdésekkel elevenítettük fel tudásunkat a légzőrendszerről, majd jött – az általam leginkább várt –, rész, a boncolás. Főtt és nyers gége várt ránk – ezekből kellett különböző képleteket felismerni, mint például a légcső, a gégefedő vagy a kannaporc.


A laborgyakorlat után egy előkészítő előadás várt ránk, amely a vízicsikó és a Napisten közötti hasonlóságokat boncolgatta. Ez az előadás az est – és egyben a program –, legfontosabb része miatt volt szükséges: Buzsáki György Agy-díjas (amelyet az agykutatás Nobel-díjaként is ismernek) kutató tartott előadást az agy hippokampusz nevű részéről, amely fontos szerepet játszik a térérzékelésben és az összetett információk elraktározásában. Annak ellenére, hogy az előkészítő előadás címén az elején igencsak jót derültünk, mégis hasznos volt, hiszen több olyan fogalmat ismertünk meg, amelyek nélkül nem teljesen érthettük volna Buzsáki György előadását.

A két előadás után, este zárták le a programot a Szegedi Nemzeti Színházban. A szervezők arra is figyeltek, hogy az alapjában véve tudományokról szóló rendezvény programtervezetébe kulturális program is kerüljön, ezért a zárórendezvényen egy néptánc bemutatót láthattunk, amelyet élő népzene kísért.

Összességében én nagyon élveztem a programot, és azt hiszem, ezt a többiek nevében is elmondhatom. Bátorítok mindenkit, hogy amint ilyen lehetőség adódik, jelentkezzen, ha érdeklik a tudományok, mivel rengeteget tudhat meg a lehetőségekről, amelyek érettségi után várnak rá, valamint hatalmas élmény olyan tudósokkal találkozni, mint például Buzsáki György!

Makai Attila, 9. e