Get Adobe Flash player


2018. február 9-10. között a hajdúszoboszlói Hőgyes Endre Gimnázium adott otthont a XVIII. TUDOK Élet- és Környezettudományi Tematikus Konferenciájának. A Kutató Diákok Országos Szövetsége gondozásában megrendezésre kerülő konferenciára 55 előadással neveztek 8 különböző szekcióban.


Péntek délután, a Kovács Máté Városi Művelődési Központ és Könyvtár Színháztermében megtartott megnyitót követően a Gimnázium 5 termében elméleti és kísérletes orvostudománnyal, molekuláris biológiával, genetikával, géntechnológiával, biokémiával, mikrobiológiával, valamint egészségtudománnyal kapcsolatos előadásokra került sor. A hallgatóság megtudhatta, hogyan vizsgálják az Alzheimer-kór kialakulását egerek segítségével, miért nem szabad várandósan alkoholt inni, hogyan lehet rákkal a rák ellen küzdeni, milyen a robot inspirálta emberi agy, de a résztvevők megismerkedhettek a sör kémiájával is.
Az előadásokat minden szekció esetében egy háromfős zsűri bírálta el. A zsűriben a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Karának, Gyógyszerésztudományi Karának, Műszaki Karának, valamint Természettudományi és Technológiai Karának egyetemi tanárai, docensei, adjunktusai, valamint debreceni és szoboszlói középiskolai biológiatanárok vettek részt.

Azon résztvevőknek, akik nem voltak érintettek a pénteki előadásokban, a Hungarospa Hajdúszoboszló Zrt. jóvoltából ingyenes élményfürdőzésre, a Bocskai István Múzeum jóvoltából ingyenes múzeumlátogatásra volt lehetősége.

A szekcióelőadásokat követően Dr. Fábián István, a Debreceni Egyetem TTK Szervetlen és Analitikai Tanszékének tanára „Mindennapi átverések: csodavizek és csodasók” címmel tartott egy igen érdekfeszítő előadást.

A rendezvény szombat délelőtt folytatódott környezetvédelem, ökológia, illetve biológia témájú szekcióelőadásokkal. Az előadásokból megtudhattuk, miként lehet egy vízgazdálkodási modellt felállítani épülő zöld városrész esetén, milyenek a kisemlős populációk a Lankóci-erdőben, illetve azt is, miért állnak vesztésre bizonyos kacsagének.

A szombati előadásokban nem érintett résztvevők szintén részt vehettek egy élményfürdőzésben, vagy egy múzeumlátogatásban.

Szombat kora délután, a Kovács Máté Művelődési Központ és Könyvtár Színháztermében megtartott ünnepélyes záró rendezvényén aztán felszállt a fehér füst: átadásra kerültek a legjobbaknak járó könyvjutalmak és bemutatásra kerültek azon előadók, akik lehetőséget kaptak a Kisvárdán 2018. április 6-7-én megrendezésre kerülő Kárpát-medencei döntőn való részvételre.

A rendezvény megszervezésében a Gimnázium közel 20 alkalmazottja vett részt több hetes előkészítő munka keretében. A rendezvény nem valósulhatott volna meg a Berettyóújfalui Tankerületi Központ, Hajdúszoboszló Város Önkormányzat, a Hungarospa Hajdúszoboszló Zrt., valamint a Bocskai István Múzeum támogatása nélkül, melyet ezúton is köszönünk.