Get Adobe Flash player

A Savaria Országos Történelem Verseny döntőjét a szokásos módon, idén is Szombathelyen rendezték meg, a 9-10. osztályos tanulók számára.


Az iskolai és megyei írásbeli fordulókat követően a legjobb teljesítményt elért tanulókat hívták be az országos döntőre. Az idei tanévben 3200 diák indult a versenyen, ebből a 9.évfolyamról 14, a 10.évfolyamról 17 tanuló vehetett részt a döntőn.

A döntő első napján a 2 órás írásbeli fordulóra került sor, melynek témája a Kr.e V.századtól 1342-ig tartó időszak egyetemes és magyar történelme volt. Ezt követően, az egyik zsűritag, Dr. Oborni Teréz előadását hallhattuk, Buda elestéről 1541-ben.

A döntő második napján került sor a szóbeli fordulókra, melyek a zsűri, a felkészítő tanárok és a többi versenyző előtt zajlottak. A 9.évfolyamon a zsűri tagjai: a verseny szervezője, Bánhidiné Balogh Éva, Száray Miklós tanár úr és Sosztarics Ottó, az Iseum igazgatója volt. A délelőtti szóbelin 10, a délutánin 5 perc állt a választott téma kifejtésére. Én III.Béla uralkodásáról és a Nyugat-Római Birodalom bukásáról beszéltem.

A második szóbelit egy rövid szünet után végül egy eredményhírdetés követte, mely során a zsűri értékelte a versenyt, és ismertette az eredményeket.

Bár akkor még nehezen hittem el, de nagyon örültem az 1.helynek, és a pozitív visszajelzéseknek. Nagyon élveztem a versenyt a felkészüléssel töltött idővel együtt. Mindenképpen egy életre szóló élmény volt.

Kölcsei Viktória

Felkészítő tanárok: Deliné Tarcsai Mária, Sárkányné Kertész Éva

Gratulálunk!