Get Adobe Flash player

Egy hét, amely a ma már nélkülözhetetlen készségek fejlesztéséről szólt: 2017. április 3-7. között a digitális eszközöké volt a főszerep a Hőgyesben.
Az országosan zajló Digitális témahéthez kapcsolódtunk, hogy megismertessük tanulóinkat a digitális technológiákban rejlő lehetőségekkel és felkeltsük érdeklődésüket az újabbnál újabb technológiák iránt.

Két alkalommal vettek részt érdeklődő csoportok gyárlátogatáson a National Instruments debreceni gyáregységében. Betekintést nyerhettek a vállalat mindennapjaiba, megtapasztalhatták a high-tech gyártócsarnok működését, megismerhették a napjainkat segítő elektronikai eszközök technológiai hátterét. A látogatás záróakkordjaként LEGO-robotot programozhattak, irányíthattak a vállalkozó kedvűek, nem kis derültséget okozva maguknak a robotok megtáncoltatásával.


Nagyon sok érdeklődőt vonzott a témahét Nyomtassunk 3D-ben című előadása. Szenzációs élmény volt látni működés közben a 3D-s nyomtatót, majd a nyomtatás végén megszülető három dimenziós tárgyat a kezünkbe fogni. Két előadást is tartottak iskolánkban a Debreceni Egyetem Informatikai Karának oktatói, a 7-9.osztályosok, és a 10-12. osztályosok részére. Az előadók Dr. Papp Ildikó adjunktus és Bodroginé Dr. Zichar Marianna egyetemi docens a nyomtatás közben megismertették az érdeklődőket a működtetés alapjaival és felvillantották a 3D-s nyomtatás kimeríthetetlen lehetőségeit a tudományos és a hétköznapi felhasználásban.


Izgalmas, játékos, interaktív programot jelentett a modellezés bemutató. M. Tóth Gyula és Kunkli Ferenc az Extreme Airfield Hajdúszoboszló egyesületének képviseletében bemutatták azokat a rádió távirányítású repülőgép-, drón- és autómodelleket, amelyek a tornatermi méretek között is működtethetők. Az eszközökre kapcsolt kamerák valós idejű képét digitális technológiák használatával kivetítették a résztvevőknek. Ki-ki kipróbálhatta a modellrepülők szimulátoros irányítását vagy vezényelhette egy kisautó közlekedését 3D szemüvegen keresztül. A játék öröme nem csak az óvodásoké. Ez egyértelműen látszott, ugyanis a részvevő tanulók lelkesen próbálták ki a bemutatott eszközöket. Kíváncsian nézték egymást, amint manővereznek a modellekkel és jókat derültek, ha nem sikerül tökéletesen az autóval való parkolás, vagy a szimulátoron a landolás nem volt éppen probléma mentes.


Helyünk a földgömbön: GPS a gyakorlatban címmel tartottak előadást iskolánkban Kiss Attila és Rácz Gábor gyalogos és kerékpáros túravezetők a Navigátor Debreceni Túra Klub képviseletében. Hallhattunk a műholdas helymeghatározás elméleti alapjairól, a GPS sokrétű gyakorlati alkalmazási lehetőségéről, illetve különböző GPS alapú játékokkal is megismerkedhettek az érdeklődő diákok. A mai kor navigációs technikáinak bemutatása mellett szó esett a túrázásról, mint szabadidős tevékenységről, az előadás végén pedig lehetőség volt különböző navigációs eszközök megtekintésére is.

Az előadások mellett a hét sok játékot is tartogatott. Nagyszünetekben mobiltelefonra telepített GPS-es kereső verseny hozta lázba az osztályok csapatait, míg megtalálták a hordó alján, vagy a kapufa sarkába elrejtett dobozkákat. Angol órákon a Lájkvadász társasjáték szólt angol nyelven az internet biztonságos használatáról, illetve ez a téma megjelent az informatika órákon is.

Ezúton is köszönjük az előadóknak a sokoldalú, érdekes ismeretet és bemutatókat, illetve, hogy „kézközelségbe” hozták diákjainkhoz a digitális technológiák széles tárházát. A témahét programjainak résztvevői sok hasznos dologgal és különleges élménnyel gazdagodhattak, illetve betekinthettek a digitális világ valós, gyakorlati hasznába is. Sokak számára világossá vált, hogy van digitális élet a Facebook posztokon túl is és, hogy a virtuális valóság nem csak az „okoskütyük” öncélú, időrabló nyomogatásában merül ki. Köszönjük az érdeklődő tanulók közreműködését és bízunk benne, hogy a digitális technológiák adta lehetőségeket haszonnal építik be a mindennapjaikba.


A Digitális témahét programjait szervezte és a beszámolót összeállította a Fizika-informatika munkaközösség.