Get Adobe Flash player
Hiba
  • JFolder: :fájlok: Az elérési út nem mappa. Elérési út: /web/hogyes/hogyes.hu/images/phocagallery/elet/
Értesítés
  • JW_SIG_PRG

A 12. évfolyamos középiskolai tanulók életében igen fontos kérdés, hogy hogyan tovább az érettségi vizsga után? Rövidesen kezdetét veszi a következő jelentkezési időszak a felsőoktatásban, februárig dönteniük kell a végzősöknek a jelentkezésről.


Gyakran találkozunk tanácstalan vagy jövőjüket illetően bizonytalan fiatalokkal, ezért fontosnak tartjuk, hogy segítsük őket életük építésében. Ezt célozza gimnáziumunkban 12. évfolyamon az életvitel tantárgy is, melynek keretében foglalkozunk többek között önismeret fejlesztéssel, pályatanácsadással, álláskeresési tippek megbeszélésével és a munka világába való betekintéssel.


A témához kapcsolódóan pályaorientációs tréninget tartottak iskolánkban a Debreceni Egyetem BTK Nevelés- és Művelődéstudományi Intézet Művelődéstudományi és Humán Tanulmányok Tanszékének mesterszakos hallgatói és oktatói. Novemberi és decemberi időpontokban összesen négy 90 perces tréning került megrendezésre, melyek keretében kiscsoportos foglakozásokon vehettek részt iskolánk 12 A, B és C osztályos tanulói.

A tréningen gyakorlati megközelítésben ismerkedtek a munkaerőpiac jellemzőivel, betekinthettek a fiatalok egyes munkakörök, foglalkozások jellemzőibe, sorra vették a munkaértékeket és tájékozódhattak a kereseti lehetőségekről is. Megismerkedtek egyes álláshirdetések tartalmával, ehhez igazodva a sikeres önéletrajz felépítéséhez kaptak tippeket és a szükséges kompetenciákról is tájékozódhattak.

Az önismeret fejlesztését célozta a SWOT analízis elkészítése, azaz az erősségeik, gyengeségeik, lehetőségeik és a veszélyek sorra vétele. A munkaérdeklődés kérdőív segítségével támpontokat kaptak a résztvevők arra vonatkozóan, hogy mi fontos nekik, mi érdekli őket leginkább. Mindezek figyelembevételével és a tapasztalatok felhasználásával biztosan könnyebb lesz a döntés a közeli és a távolabbi jövő megtervezéséhez.


A trénerek Információs Kisokost is összeállítottak az érettségi előtt álló tanulóinknak, melyben hasznos tanácsokkal szolgálnak számukra és konkrét weboldalakat is ajánlottak nekik életük tervezéséhez, a lehetőségeik megismeréséhez. A pályaorientációs tréning két foglalkozásán jelen lévő diákok tanúsítványt kaptak a részvételről, illetve a szellemi töltekezés mellett ajándékkal is meglepték őket az előadók. Sok hasznos ismerettel lehettek gazdagabbak tanulóink, részt vehettek csoportos feladatokban, szituációs gyakorlatokon és személyre szabott ötleteket is kaptak jövőjük tervezéséhez, ami mindenképpen segítség számukra a továbblépéshez.

Köszönjük a tréningek koordinálását és a színvonalas megvalósítását az andragógus hallgatóknak és tanáraiknak. A foglalkozások jó hangulatban, családias légkörben zajlottak a résztvevők megelégedésére. Végzős tanulóink olyan információk és tanácsok birtokába jutottak, melyek hatékonyan elősegítik a továbbtanulási, illetve az álláskeresési folyamat egyes szintjein való sikeres részvételüket.

A beszámoló zárásaként álljon itt két tanulói vélemény a tréningről:

„Hasznos volt, hogy egyes szakmákhoz ismertették az elvárásokat és tanácsokat adtak a profi önéletrajz elkészítéséhez! Jók voltak a gyakorlati feladatok és még bögrét is kaptunk. :)” -- Suba Tamás 12.c

„A tréning vezetői jól adtak elő, kellemes volt a légkör. Használható információkkal láttak el bennünket, hogy a jövőben könnyebben csatlakozzunk a munkaerőpiac pezsgő világához.” -- Bíró Dániel 12.c

Összeállította:
Sándor Judit
Életvitel tanár

{gallery}elet{/gallery}